Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 18. 19:11, szombat | Helyi

Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágás

Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágás

A Lovagi Udvarban Szatmári János séf szombaton kilencedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágást...

A Lovagi Udvarban Szatmári János séf szombaton kilencedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Hagyományos Disznóvágást, ahol a helyi Konok Kunok csapata mellett Sárosfa főzői készítettek hagyományos disznótoros ételeket.

A sárosfai vendégcsapattól azt kértem, hogy náluk tálalt disznótoros ételt főzzenek meg, hogy a kunsági ízek mellett a Kárpát-medencei ízt is megkóstolhassuk. A karcagi csapat pedig a hagyományos kunsági ízesítéssel dolgozza fel a disznót, s ezzel eléri a találkozó a célját, hiszen egymás hagyományait is megismerjük és megismertetjük. A toros ételek mellé a kemencében hagyományos kunsági kenyeret is sütöttünk. Ezt a disznótoros hagyományt szeretnénk tovább vinni és átadni a fiataloknak, így jövőre is lesz ilyen találkozó - ígérte a Szatmári János mesterséf, akitől megtudtuk, a felvidéki csapat szűzpecsenyét töltött kolbásszal és speciális fűszerezéssel.

- A Karcagi Konok Kunok csapat hagyományos disznótoros ételeket - toros káposzta, hurka, májas pogácsa, kolbász készítettek - tudtuk meg vezetőjüktől, Juhász Jánostól, s mellé a csapat hölgy tagjai nem ferdinándot, hanem óriás töltött palacsintát sütöttek túróval és vaníliás főzött krémmel, mely meglocsolták tejszínnel és kemencében megsütötték.

A Konok Kunok főzőcsapat idén is több országos fesztiválon, és Karcag testvérvárosában főz majd hagyományos ételeket: így birkapörköltet, gulyáslevest, de babos ételek is kóstoltatnak majd a vendégekkel.

F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője kolbásztöltés közben beszélte meg a Konok Kunok csapat tagjaival, hogy családjukban hogyan és milyen fűszerekkel készülnek a disznótoros ételek, s van-e különbség a csapat által használt és az ő családi ízesítésük között. Elismeréssel szólt Szatmári János kezdeményezéséről is, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok is megismerjék a disznótoros ételek - sült vér, orjaleves, toros káposzta, fehér hurka, májas hurka készítését, mely mellé a kemencében sült cipó adja az igazi hagyományőrzést, amire a Lovagi Udvarban már kilencedik alkalommal volt alkalom, ezáltal tovább él ez az évszázados hagyomány, amely összeköti a családokat, baráti társaságokat is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.