Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2012. Január 08. 07:24, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Katonák vigyázzák a karácsonyt

Katonák vigyázzák a karácsonyt

Fokozott biztonsági intézkedések közepette és az iszlamisták növekvő hatalmából tartva ünnepelték szombaton az egyiptomi koptok a Hoszni Mubarak elnök bukása utáni első karácsonyt.

Az elmúlt évben fokozódott az 85 milliós egyiptomi népesség 10 százalékosra becsült részét kitevő kisebbség elleni erőszak. Sok keresztény panaszkodott utcai összecsapások, templomok elleni rohamok és a Mubarak bukása óta vakmerőbbé vált iszlamisták más támadásai miatt.

A karácsonyi ünnepségek péntek éjjel kezdődtek a kairói főszékesegyházban az egyiptomi politikai spektrum vezető szereplőinek részvételével. Közöttük voltak a parlamenti helyek eddig közel felét elnyerő Muzulmán Testvériség vezetői is, valamint az országot irányító katonai tanács több tagja, közöttük Szami Anan vezérkari főnök, valamint a térségben tárgyaló Jeffrey Feltman, magas rangú amerikai diplomata is. III. Senuda kopt pápa nagyra értékelte a magas rangú vendégek jelenlétét és Egyiptom érdekében nemzeti egységet szorgalmazott. A mise alatt több hívő a katonai vezetők jelenléte ellen tiltakozva röviden azt skandálta, hogy „le a katonák uralmával”, de a többiek elhallgattatták őket.

A karácsonyi ünnepségen nem vettek részt a Muzulmán Testvériségnél sokkal radikálisabb szalafista An-Núr párt vezetői, de a Testvériség képviselői is távoztak a mise kezdete előtt. A koptok régóta panaszkodnak arra, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket a muzulmán többséggel szemben. Ritkán neveznek ki koptokat magas kormányzati vagy biztonsági posztokra, és a vallásuk miatt gyakran támadják őket radikális iszlám imámok Egyiptom-szerte megerősítették a biztonsági intézkedéseket a templomok körül, rendőrök és katonák őrizték az oda vezető utcákat.

Tavaly január elsején az újévi miséről távozók közül huszonegy kopt hívőt öltek meg Alexandriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő