Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Augusztus 06. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Karcagi Hírmondó

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS

Június 20-án soron kívüli, június 28-án pedig munkaterv szerinti ülést tartott Karcag Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

A soron kívüli ülés tárgya volt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Karcag város 2. számú öblözetének (az ún. Katolikus városrésznek) csapadékvíz elvezetésére az önkormányzat 799.999.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül. A pályázat lezárásához és a kivitelezési szerződés megkötéséhez szükséges 9.832.889 Ft önerő kiegészítés, melyet a testület egyhangúlag megszavazott. A munkaterv szerinti ülésen 1 perces néma felállással tisztelegtek a jelenlévők a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléke előtt. Köszöntötte a testület Klászné Nagy Judit Máriát, a Karcagi Járási Ügyészség ügyészségi írnokát, akit az ügyészség emléknapja alkalmából tartott ünnepségen dr. Burka István Tibor vármegyei főügyész Eredményes Munkáért Oklevélben részesített.
A „Millió lépés az iskoládért!” kihívást sikeresen teljesítette a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda, a Karcagi Arany János Általános Iskola, valamint a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol a résztvevők legalább ötször teljesítették az Országos Kékkör távját.
Sikeresen teljesítő iskolák részére intézményenként 300.000 Ft-os sportszertámogatás adományozott, amit az intézményvezetők – Kovács Miklósné, Földváriné Simon Ilona, Szentesiné Nánási Tünde, Facsar András – Szepesi Tibor polgármestertől vettek át.
A Karcag Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítását megtárgyalták és egyhangúlag megszavazták a képviselők. Karcagon 2017 óta működik közterületi térfigyelő kamerarendszer, ami a város közbiztonságát nagymértékben növeli. A kamerák számának növekedése miatt módosítani kellett a vonatkozó rendeletet.
A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és az intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 2021-es önkormányzati rendelet korrigálása is szükségessé vált, mely rendeletet a Covid világjárvány ideje alatt nem lehetett módosítani, de az intézmény biztonságos működése érdekében, valamint a beszerzési árak emelkedése miatt egy 15%-os díjemelést kell eszközölni.
A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatát, illetve a Városi Önkormányzat Városgondnoksága, a Madarász Imre Egyesített Óvoda, a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár, valamint a Györffy István Nagykun Múzeum alapító okiratát jogszabályi változás miatt módosítani szükséges, a rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció törlésre került.
A Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2022. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámoló, a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete által alapított alapítványok, illetve közalapítványok 2022. évről szóló beszámolói és közhasznúsági jelentései, valamint a TRV Zrt. Karcag városban végzett víziközműveket érintő 2022. évi tevékenységéről szóló beszámoló is tárgyalásra és elfogadásra került.
A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulásnál történt személyi változás következtében a feladatellátás átszervezésére, átcsoportosítására van szükség, ami miatt a Karcagi Polgármesteri Hivatal alapító okiratát, illetve Szervezeti és Működési Szabályzatát módosítani kellett. 2013-ban hozta létre a Karcag Városi Önkormányzat a települési értéktárat és az azt gondozó Karcagi Értéktár Bizottságot, mely jelenleg 5 fővel működik. A növekvő feladatok miatt szükségessé vált a bizottság bővítése, mely két fővel – Nagy Emese és Éliás János – gyarapodott.
A gyermekétkeztetés biztosítása érdekében kötött ellátási szerződések ez év június 30. napjáig érvényesek, melyek meghosszabbításra kerültek 2025. június 30-ig.
Az önkormányzat 2022. évben benyújtott pályázatának megvalósítási helyszínei is módosításra kerültek, a következő útszakaszok felújítása fog megvalósulni a támogatásból: az Ady Endre u. Szent István sgt. és Kazinczy u. közötti szakasza, valamint a Deák körút Kisújszállási út és Liliom u. közötti szakasza. A Karcag belterület 539/3. hrsz.-ú, a Vágóhíd utcán található, önkormányzati tulajdonú beépítetlen terület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat részére történő értékesítéséről is egyhangúlag döntött a testület.
A 19-23. napirendi pontokat zárt ülés keretében tárgyalták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.