Hírek
2025. Április 08. 06:00, kedd |
Helyi
Forrás: karcag tv
KÉSZÜLNEK A KALÁCSOK HÚSVÉTRA

A húsvéti ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a tojás és a sonka mellett a kalács.
Fonott, hosszúkás, kerek, sós vagy édes, de akár töltött is lehet. Ilyen sokfajta kalács közül választhatnak azok, akik nem szeretnének bajlódni a húsvéti kalács otthoni elkészítésével. Egy kenderesi pékségben jártunk, ahol már javában készülnek a kalácsok húsvétra.
Ezen a gépen már a húsvéti kalács készül, jóllehet ebben az állapotában leginkább kiflire hasonlít. De nem sokáig.
Néhány gyors és szakszerű mozdulatot követően már felismerhető az egyik legjellegzetesebb húsvéti étel.
A húsvéti kalács eredetéről több elmélet is létezik. Az egyik magyarázat szerint ünnepi alkalmakkor a mindennapi kenyér helyett jobb minőségű lisztből, finomabb étel került az asztalra. A kör alakú kalács Krisztus töviskoszorúját jelképezi, ezzel utalva szenvedéstörténetére. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy honnan és mikor terjedt el a húsvéti kalácsfogyasztás hagyománya. Eleinte csak sima, töltetlen kalácsot fogyasztottak az emberek, majd idővel egyre többféle töltelékkel gazdagították.
- Hát, úgy szerettük ezelőtt, mikor voltak a gyerekek nagyobbak, sütöttünk- főztünk, de most már nem. Nem is, kevés a nyugdíj is, úgyhogy összehúzzuk magunkat, ahogy tudjuk.
Ebben a pékségben is egész évben készítenek kalácsot, Húsvét előtt természetesen jóval többet.
TÓTH RÓBERT, pékmester, Barabás Pékség:
- Általában ilyenkor Húsvétkor még a nagy, kilós kalácsok is jellemzőek, talán ami a sós, ami nem jellemző, ami menne itten helyben, a sós kalácsok. Amúgy leginkább a fonott kalácsokat szeretik, abból ötven- száz darab körül minimum, de így ünnepek körül megnövekszik, jobban veszik az emberek.
Hosszú évek óta a mazsola, a dió, a mák a legkedveltebb kalácstöltelék, a vásárlók a töltetlen fonott kalács mellett leginkább ezeket keresik.
- Otthon elkészíteni a kalácsot, hát ugyanúgy jófajta hozzávalók kellenek, a kelesztés az oda kell figyelni rá, sütésnél is a nem túl magas hőfok, át tudjon sülni a kalács rendesen. Szépen le kell kenni tojáslével.
Bár le lehet fagyasztani, a kalács frissen az igazi. Ennek megfelelően a vásárlók közvetlenül az ünnep előtt keresik.
- Egyszerű fonott kalácsot szoktunk vásárolni, így van, de azt itt Kenderesen szoktam megrendelni, ilyen karikaformába és csak normál ízesítéssel, semmi extra benne.
A fonatlan, kerek kalács a Dunántúl déli területeire volt jellemző, míg a fonott, de kerek formájú kalácsokat az Alföldön készítették. A hosszúkás fonott kalács a Kisalföldön és a Dunántúl északi részén volt népszerű.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 24. 08:27, csütörtök | Helyi
Víz- és Környezetgazdálkodási Akadémia
Iskolánk 10. évfolyamos diákjaival a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetében jártunk.
2025. Április 22. 17:06, kedd | Helyi
Vetélkedtek a jászsági iskolák
Jászapáti és Jászfényszaru fiataljai bizonyultak a legjobbnak.
2025. Április 21. 12:08, hétfő | Helyi
Újabb csapás dílerre
Ezúttal egy karcagi, új pszichoaktív anyaggal kereskedő fiatalembert vettek őrizetbe a rendőrök. A bíróság letartóztatta.
2025. Április 20. 11:08, vasárnap | Helyi
ÚJABB JÁSZSÁGI DÍLER ŐRÍZETBEN
A jászladányi rendőrök a Tisza MEKTO bevetési egységével közreműködve egy helyi dílerre csaptak le.