Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:55, hétfő | Helyi

Kevés az alma

Kevés az alma

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk.

A terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd.
„Körtéből, szilvából, szőlőből átlagos a termés, de ezeknek az is drágulni fognak”
A sárgabarack jó idei termése a szakértő szerint annak köszönhető, hogy ezen a területen nagy arányban elterjedtek a modern ültetvények.
Az almát szintén nem kímélték az időjárás viszontagságai! Itt kiemelve a tavaszi fagykárt.A térségünk almatermelői az idei termés mennyiségét a tavalyihoz képest 40%-ra becsülik. A korai étkezési minőségű alma piacára és árára, sajnos hatással van a tavaly betárolt hűtőkben lévő alma mennyisége. (melynek egy része külföldről behozott)
Az ipari alma alacsony mennyisége miatt egészen biztosan nagy kereslet fog jelentkezni, a 2017-évhez hasonlóan. Az akkori felvásárlási ár 25-27 Ft-al indult majd a feldolgozók 58-60 Ft–ot kínáltak a megtermelt gyümölcsért. Jól látszott, hogy a nyersanyag mennyisége határozza meg a felvásárlási árat. Sokan érezték igazságtalannak az akkor kialakult helyzetet. Aki korán értékesített az nem járt jól.
Sok termelő értetlenül áll egyes feldolgozók által ajánlott szerződésekkel szemben. A szerződésben leírt feltételek egyoldalúak, amelyek nem tartalmaznak minimál árat, sem egy olyan árképletet, amely mind a két fél számára egy hosszú távú és kiszámítható partneri kapcsolatot eredményezne.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 09:35, hétfő | Helyi

Építészmérnököt is keresnek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2019. Október 20. 16:13, vasárnap | Helyi

Gimisek Szalagavatója

Szombaton tartotta szalagavató ünnepségét...

2019. Október 19. 16:22, szombat | Helyi

Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata

Új fejezet nyílik Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolatában – jelentette ki Varga Mihály Kristalina Georgievával, az IMF új vezérigazgatójával való találkozó után Washingtonban.

2019. Október 19. 16:22, szombat | Helyi

Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata