Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:55, hétfő | Helyi

Kevés az alma

Kevés az alma

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk.

A terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd.
„Körtéből, szilvából, szőlőből átlagos a termés, de ezeknek az is drágulni fognak”
A sárgabarack jó idei termése a szakértő szerint annak köszönhető, hogy ezen a területen nagy arányban elterjedtek a modern ültetvények.
Az almát szintén nem kímélték az időjárás viszontagságai! Itt kiemelve a tavaszi fagykárt.A térségünk almatermelői az idei termés mennyiségét a tavalyihoz képest 40%-ra becsülik. A korai étkezési minőségű alma piacára és árára, sajnos hatással van a tavaly betárolt hűtőkben lévő alma mennyisége. (melynek egy része külföldről behozott)
Az ipari alma alacsony mennyisége miatt egészen biztosan nagy kereslet fog jelentkezni, a 2017-évhez hasonlóan. Az akkori felvásárlási ár 25-27 Ft-al indult majd a feldolgozók 58-60 Ft–ot kínáltak a megtermelt gyümölcsért. Jól látszott, hogy a nyersanyag mennyisége határozza meg a felvásárlási árat. Sokan érezték igazságtalannak az akkor kialakult helyzetet. Aki korán értékesített az nem járt jól.
Sok termelő értetlenül áll egyes feldolgozók által ajánlott szerződésekkel szemben. A szerződésben leírt feltételek egyoldalúak, amelyek nem tartalmaznak minimál árat, sem egy olyan árképletet, amely mind a két fél számára egy hosszú távú és kiszámítható partneri kapcsolatot eredményezne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.