Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:55, hétfő | Helyi

Kevés az alma

Kevés az alma

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk.

A terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd.
„Körtéből, szilvából, szőlőből átlagos a termés, de ezeknek az is drágulni fognak”
A sárgabarack jó idei termése a szakértő szerint annak köszönhető, hogy ezen a területen nagy arányban elterjedtek a modern ültetvények.
Az almát szintén nem kímélték az időjárás viszontagságai! Itt kiemelve a tavaszi fagykárt.A térségünk almatermelői az idei termés mennyiségét a tavalyihoz képest 40%-ra becsülik. A korai étkezési minőségű alma piacára és árára, sajnos hatással van a tavaly betárolt hűtőkben lévő alma mennyisége. (melynek egy része külföldről behozott)
Az ipari alma alacsony mennyisége miatt egészen biztosan nagy kereslet fog jelentkezni, a 2017-évhez hasonlóan. Az akkori felvásárlási ár 25-27 Ft-al indult majd a feldolgozók 58-60 Ft–ot kínáltak a megtermelt gyümölcsért. Jól látszott, hogy a nyersanyag mennyisége határozza meg a felvásárlási árat. Sokan érezték igazságtalannak az akkor kialakult helyzetet. Aki korán értékesített az nem járt jól.
Sok termelő értetlenül áll egyes feldolgozók által ajánlott szerződésekkel szemben. A szerződésben leírt feltételek egyoldalúak, amelyek nem tartalmaznak minimál árat, sem egy olyan árképletet, amely mind a két fél számára egy hosszú távú és kiszámítható partneri kapcsolatot eredményezne.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 20:24, szerda | Helyi

Horgászverseny

Negyvenketten - köztük öt hölgy- vett részt a karcagi Nagykun Horgász Egyesület Nagykunsági Kulturális Napokhoz kapcsolódóan megtartott vasárnapi nyílt felnőtt horgászversenyén a Téglagyári tónál.

2019. Augusztus 19. 16:10, hétfő | Helyi

Kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében

A Déryné Kulturális Központban a Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében.

2019. Augusztus 19. 09:03, hétfő | Helyi

Nagyné László Erzsébet tájékoztatója

Az utóbbi egy hónapban több alkalommal a médiában megjelent, személyemet – és mára már részben a Kátai Gábor Kórház dolgozóit is - negatívan érintő hírekkel összefüggésben az alábbi tájékoztatást adom:

2019. Augusztus 17. 21:25, szombat | Helyi

Ünnepi Önkormányzati Ülés

Minden évben hagyomány városunkban hogy Szent István napján az Ünnepi Önkormányzati Ülés keretében kitüntetéseket adnak át azoknak a személyeknek, akik a város, és a Nagykunság érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek.