Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Augusztus 10. 09:05, kedd | PR

Kiadó albérletek és a nyári dömping

Kiadó albérletek és a nyári dömping

Július jellemzően fontos hónap a leendő egyetemisták számára, hiszen ekkor hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat.

Ezt követően pedig azok, akik sikeresen bejutottak a kívánt helyre, szinte rögtön megrohamozzák az ingatlanpiacot. Nyári albérletdömping országszerte.

Időszakos bérlői roham

Az ingatlanpiac alapvetően folyamatos mozgásban van, a kereslet kiadó vagy eladó lakások iránt egyaránt nagy. A piac mozgásával az árszínvonal is egyfolytában változik; egyszer egészen jó áron juthatunk bérleményhez, máskor pedig hirtelen megugranak az árak. Ezt persze a keresleti oldal adott állapota is befolyásolja. Az albérlet kiadó táblákat és hirdetéseket fürkészők pedig egészen komoly rohamokra képesek egy-egy adott időszakban.

Éppen ilyen időszak kezdődik július közepétől, amikor is friss egyetemisták ezrei kezdenek lakhatás után nézni, legyen szó akár a fővárosról, akár más, vidéki egyetemvárosokról. Az albérletek kiadói ilyenkor dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen ingatlanjuk várhatóan sokkal könnyebben talál majd átmeneti gazdára, mint egy átlagosabb időszakban. Hogyan befolyásolja ez a roham a kínálati oldalt és jellemzően milyen lakások után kutatnak a fiatalok?

Szűkülő lakáskínálat

Ha valaki szintén erre az időszakra, vagy a közvetlenül utána jövő hetekre időzíti a kiadó albérletek utáni kutatást, jellemzően jóval szűkebbre szabott kínálattal találkozik. Ugyanez vonatkozik az ilyenkor jellemző árszínvonalra is, mely jóval kevésbé barátságos. Ez persze nem is véletlen, hiszen a fiatalok gyorsan birtokba veszik az elérhető ingatlanokat. Ez a réteg jellemzően kevesebb jól meghatározható igénnyel rendelkezik, anyagi lehetőségeikből fakadóan pedig az olcsóbb kiadó albérleteket keresik.

A piac természetesen sosem ürül le teljesen, hiszen az árfekvés nagyban behatárolja azon lakások körét, melyet az egyetemisták többsége ki tud bérelni. Egy dolgozó, fiatal felnőtt számára már talán más jellegű és színvonalú ingatlanok is szóba jöhetnek, így az albérletkeresés nem lehetetlen, csupán több utánajárást igényel. Arról nem is beszélve, hogy a városok nagyok, a fiatalok pedig meglehetősen kiszámítható módon szeretik magukat lokalizálni.

Népszerű helyek és megoldások

Az egyetemisták körében – az albérlet lokációját tekintve – leginkább két szempont érvényesül: könnyen elérhető legyen az egyetem, illetve ne essen túl messze a belvárostól, ahol az éjszakai élet zajlik. Ennek tükrében tehát elmondható, hogy ebben az időszakban elsősorban a belvárosi és egyetemekhez közeli lakások találnak előbb gazdára. Itt van némi átfedés, hiszen sok egyetemi épület pont a belvárosban kapott helyet, de a belvárosi kiadó albérletek kínálata egyébként is nagy.

Ami az alapterületet illeti, a fiatalok vagy a kisebb egy, másfél szobás lakásokat keresik, vagy pedig a nagy alapterületű, több hálószobás ingatlanokat, attól függően, hogy egyedül, párban, vagy csoportosan képzelik a lakásbérlést. Ez utóbbi a költségmegoszlás szempontjából igencsak vonzó számukra. Az ezeken a kategóriákon kívül eső lakások kínálata ebben az időszakban is stabil marad, így bőven van választási lehetőség mások számára is. A leglényegesebb azonban mindig az, hogy időben kapcsoljunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.