Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2021. Június 03. 13:31, csütörtök | Helyi

KIÁLLÍTÁSRA VÁRNAK A KARCAGI ÉRTÉKEK

KIÁLLÍTÁSRA VÁRNAK A KARCAGI ÉRTÉKEK

Év végén a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum munkatársai korábbi raktárukból mintegy nyolcezer tárgyat költöztettek ki becsomagolva a volt laktanya egyik épületébe.

Év végén a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum munkatársai korábbi raktárukból mintegy nyolcezer tárgyat költöztettek ki becsomagolva a volt laktanya egyik épületébe. Azóta elkezdődött a kicsomagolás és a tárgyak polcra helyezése. Dr. Nagy Molnár Miklós igazgatóval a kerámiák között beszélgettünk erről.
A kerámiagyűjtemény végső helye már alakul, a csomagolás után kibontották, letisztították a tárgyakat és megkezdődött a szisztematikus szétpakolásuk.

A kerámia teremben külön polcon találhatóak a 18-19. századi és a 20. század eleji kerámiák és edény és használat típus szerint is szétválogatták őket.
A legújabb kerámiákat alkotók szerint rakják polcra. Kántor Sándor volt a leghíresebb fazekasunk, őt követik a polcokon Szabó Mihály és ifjabb Szabó Mihály munkái, majd Sz. Nagy István és Szűcs Imre kerámiai, illetve a nádudvari és máshova való kerámiák. Külön polcra kerülnek a Russói-hagyaték kerámiái, kályhacsempéi, amelyekből a Budavári Palota kályhái is készültek.
Felajánlásból kaptak egy jégszekrényt is, a mai hűtőszekrény ősét, de vannak ekéik is, amit restauráltatni kellene a megyeszékhelyeken lévő múzeumok restaurátoraival.
Az új helyen több terem már be van polcozva. Egyikbe a kisebb fatárgyakat fogják bepakolni, illetve a gyékény és vesszőfonatos tárgyakat. Egy másikba a régi bútorokat, szekrényeket rakják. A tárgyak kicsomagolása után egyúttal revíziót is végrehajtanak, ami 7 évente kötelező.

Ahhoz, hogy az új raktárban rend legyen, 8-10 évre lesz szükség - véli a múzeumigazgató, aki arról is tájékoztatott, hogy június elsejétől nyit a Kántor Sándor fazekasház, a Nagykunsági tájház és a múzeum is, a kormányrendelet által előírt feltételekkel.
A csoportoknak az előírt létszámkorlát miatt érdemes előre bejelentkeznie.
Újraindulnak a múzeumpedagógiai foglalkozások, itt is kérik a telefonos egyeztetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 15:00, kedd | Helyi

ŐRÍZETBEN 8 RENBELI LOPÁSÉRT

Egy helyi férfi rövid idő alatt hat gépkocsit tört fel Tiszaföldváron.

2024. Május 21. 14:53, kedd | Helyi

IX. ORSZÁGOS RENDŐR TISZA-TÓ KÖRÜLI FUTÓBAJNOKSÁG

Napsütéses időben rótták a kilométereket a versenyen induló 17 csapat futói a múlt héten a tó körül.

2024. Május 21. 13:58, kedd | Helyi

Malom alapkőletétel Karcagon

Új malom alapkövét helyezték el Karcagon. Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló beruházások bizonyítják, hogy a magyar gazdaság túljutott az elmúlt négy év nehézségein.

2024. Május 21. 13:00, kedd | Helyi

KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.