Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Május 14. 13:27, szerda | Életmód
Forrás: RedLemon

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Kevesen tudják, mit hova kell tenni a hűtőben

A tudatos fogyasztói magatartás oktatását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a PontVelem.hu csapatával együttműködve játékos kvízsorozatot indított általános iskolások részére. Március 24-től 6 héten át kérdezték a gyerekeket élelmiszerbiztonsággal, minőséggel, bevásárlással, otthoni ételkészítéssel és tárolással kapcsolatban. Kiderült, mennyire felkészültek a legfiatalabb vásárlók!

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A kvízeket 2555, 6-14 éves gyerek töltötte ki. A diákok közül 64,8% rendszeresen, 32,9% néha, míg 2,3% nem, vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni” –mondta el Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A hűtőszekrény szerepe kiemelkedő fontosságú az otthoni élelmiszertárolásban, ezért számos kérdés vonatkozott a hűtésre. Mindössze a gyerekek 78,6%-a tudta helyesen, hogy a nyersanyagokat el kell különíteni a fogyasztásra kész ételektől, pedig a keresztszennyeződések számos megbetegedést okoznak. Még kevesebben voltak azzal tisztában (43,7%), hogy a nyers húst nem szabad felülre tenni a hűtőben. A gyerekek csaknem fele (45,2%) a hűtőgép helyes hőmérsékletét sem találta el: az ajánlott 4oC körüli hőmérséklet helyett 8 és 12oC közé állították volna a szabályozógombot. Szerencsére azonban szinte mindenki (92,7%) jól tudta: a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni.

A felmérés kitért az egyik legizgalmasabb tévhitre, a penészes lekvár esetére. Azt kérdezték a gyerekektől, hogy szerintük ehető-e még az a lekvár, amelyen penészfoltok jelennek meg. 31,4% már gyerekkorban elsajátította a rossz választ: ehető, de előtte el kell távolítani a felszínéről a penészt. További 5,0% ráadásul úgy vélte, hogy nincs is probléma a penésszel. A többség (63,6%) azért szerencsére nem ette volna meg a lekvárt.

Jelentős pozitívum, hogy a gyerekek a felnőtteknél sokkal inkább felismerik a fogyasztó felelősségét: 24,7%-uk szerint a lakosság hibájából következik be a legtöbb élelmiszer okozta megbetegedés. 95,8%-uk nyitott lenne egy élelmiszerekről szóló tantárgyra is.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Megállapíthatjuk, hogy a szülő szerepe fontos az élelmiszerekkel való ismeretszerzés terén” – magyarázta dr. Kasza Gyula, a NÉBIH szakértője. „Azok a gyerekek, akik rendszeresen, vagy alkalomszerűen elkísérik szüleiket a bevásárlásokra, helyesebben válaszoltak a kérdésekre. A nemek szerepe már gyermekkorban is kirajzolódik: a lányok sokkal tudatosabban észlelik és kezelik a kockázatokat, mint a fiúk, de mindannyiukat érdekelték ezek a kérdések” – folytatta.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A program elérte elsődleges célját: több ezer gyereket, sok szülőt és pedagógust sikerült megnyernünk annak, hogy közösen gondolkodjunk az élelmiszerbiztonság legfontosabb kérdéseiről” – hangsúlyozta dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

Jelentős kihívás a háztartások helytelen élelmiszertárolási és ételkészítési gyakorlata miatt bekövetkezendő megbetegedések számának csökkentése. Ez jelenleg az összes bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó esemény 75-85%-át teszi ki. Ezért fontos, hogy a környezettudatosság, a biztonságra nevelés, a vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatása már kisgyermekkorban elkezdődjön” – tette hozzá a NÉBIH elnöke.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A minden kérdésre választ adó gyerekek közül győzteseket sorsoltak ki, akik a Derkovits Gyula Általános Iskolában, ünnepélyes díjátadó keretében átvehették az értékes nyereményeket.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt