Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 11. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kína ellen tüntettek

Kína ellen tüntettek

Mintegy kétszáz Fülöp-szigeteki tüntetett pénteken Kína manilai nagykövetsége előtt, elítélve a filippínók kínai üldözését a vitában, ami egy dél-kínai-tengeri korallzátony miatt folyik – jelentették tudósítók.

A „Kína, hagyd abba a filippínók üldözését!” kiáltásokra „Békét teremts, ne háborút!” volt a válasz. A demonstrálók a Fülöp-szigetek zászlait tartották a magasba, s követelték, hogy Kína vonja vissza hajóit a Scarborough zátonycsoporttól, ahol a tenger mélye feltehetőleg jelentős földgázkészleteket rejt.

A kínai képviselet előtt a rendőrök megakadályozták, hogy egy aktivista kínai zászlót égessen el. A manilai kormány elhatárolta magát a tüntetéstől, de Abigail Valte szóvivő azt hangoztatta, hogy biztosítják a szólásszabadságot. A demonstráció szervezői pedig azt mondták, hogy másutt, New Yorkban, Szingapúrban és Rómában is tüntetnek majd.

A kínai nagykövetség már a tüntetés előtt óvatosságra intette állampolgárait. Pekingben ellentüntetést tartottak néhányan a Fülöp-szigetek nagykövetsége előtt, az épület környékén nagy létszámfölényben voltak az egyenruhás és civil ruhás rendőrök.

Egy hónapja a két ország – nem haditengerészeti – hajói járőröznek a vitatott hely közelében. A vita hangneme egyre élesebb, és a kínai sajtó szerint Peking már a fegyveres összecsapástól sem riad vissza.

Peking a kínaiak biztonságának szavatolását kéri Manilától

Peking szerint a filippínók Kína-ellenes tüntetésekre „buzdítása” elhibázott lépés és csak fokozza a feszültséget, s bonyolultabbá teszi a helyzetet Kína és a Fülöp-szigetek között – ismertette Kína álláspontját a külügyi szóvivő pénteki pekingi tájékoztatóján.

A dél-kínai-tengeri Huangjang (Huangyang), illetve a Fülöp-szigetek által Panatagnak nevezett sziget hovatartozása körüli vita közepette Manilában és külföldön filippínókat szólítottak fel arra, hogy pénteken fejezzék ki tiltakozásukat országuk kínai „megfélemlítése” miatt.

Kína ezzel egy időben arra kérte a Fülöp-szigeteket, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a kínai állampolgárok és a kínai érdekeltségű intézmények biztonságának és jogainak védelmére – jelentette ki Hung Lej (Hong Lei). A szóvivő egyben kifejezte reményét, hogy Manila tartózkodni fog a konfliktus élezésétől.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.