Városlista
2020. szeptember 20, vasárnap - Friderika

Hírek

2020. Augusztus 11. 13:55, kedd | Helyi

Klárika nénit köszöntötték

Klárika nénit köszöntötték

Névnapja alkalmából dr. Sütő Mihályné Klárika nénit Gyurcsek János alpolgármester és Szepesi Tibor önkormányzati képviselő, polgármester jelölt virágcsokorral és bonbonnal köszöntötte

Névnapja alkalmából dr. Sütő Mihályné Klárika nénit Gyurcsek János alpolgármester és Szepesi Tibor önkormányzati képviselő virágcsokorral és bonbonnal köszöntötte. Klárika néni pedig meghatottan és nagy szeretettel mesélt nekik a nevelőapukája köves darálójáról, a karcagi és a kiskunfélegyházi pedagógus éveiről is.

Mint kiderült, Szepesi Tibor sokkal többet tud a köves darálóban található kiállítás tárgyairól, mint egy átlag karcagi. Gyerekkorában járt ebben a malomban is, mint ahogy Karcag nagyon sok darálójában, hiszen nagyapja a Villanymalom főmolnára volt közel 30 évig. Így ő is ott nőtt fel, a malom melletti Villamos út 3. szám alatti kiskastélyban.

Mint elmondta, a malomban a dolgozók ismerték, sokat járt papájával megnézni a különböző gépeket, de sokat játszott ott társaival. Sok emlék köti a darálóban található tárgyakhoz, amelyek között megtalálhatók nagyapja fotó is.

Jó érzés ezeket nézegetve visszaemlékezni a gyermekkorára, nagyapjára, az akkori dolgozókra. Nagy élmény volt számára látni a malomban működés közben a gépeket, nagyapját, felmenni vele a siló tetejére, s belátni egész Karcagot.

A daráló múzeumban a fényképek között rögtön az első oldalon nagyapjáról talált közös fotót egy malomkövön ülve, amely a malom előtt parkba, az emlékműben áll most.

Felidéződtek benne a malmos nagy családi napok, a dogozók, akik foglalkoztak az ottani gyerekekkel. Sokan bejártak ugyanis gyerekek, családtagok is a malom udvarára, ahol délutáni főzések, labdarúgó mérkőzések voltak és sok közös játék. A várost járva ma is sok malmos ismerőse van Szepesi Tibornak, aki megköszönte Klárika néninek azt, hogy idegenvezetőként minden csoportnak szakszerű előadást tart a régi karcagi malmokról, mert így maradnak fent ezek az emlékek, amelyekre büszkék vagyunk és meg kell tartanunk, mutatnunk az utókornak is.

- Ebben a munkában Sütőné Klárika néni hatalmas munkát vállalt az utóbbi évtizedekben, s reméljük még sokáig teszi ezt erőben egészségben. Ezt kívánjuk neki mi is - fogalmazott Szepesi Tibor.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 20. 08:50, vasárnap | Helyi

KUNSZÖVETSÉG HELYTÖRTÉNETI PÁLYÁZAT

Dr. Pintér Zoltán Árpádal a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium pedagógusával, történésszel arról beszélgettünk, hogy milyen szerepet vállalt a Kunszövetség helytörténeti pályázatában...

2020. Szeptember 20. 08:48, vasárnap | Helyi

KARCAG SZEREPE A HELYTÖRTÉNETI KUTATÁSBAN

Egyetemi tanárként, hivatásos történészként azt látom, Karcag helytörténetének művelése nagyon jó kezekben van, hiszen például Dr. Pintér Zoltán személyében szakavatott történészkutatója van a városnak.

2020. Szeptember 19. 09:05, szombat | Helyi

Folyamatosan fejlődik térségünk is

Újabb beruházások valósultak meg Berekfürdőben. Pályázati forrásból megszépült a gyógyfürdő előtti Rendezvénytér, egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően pedig a polgármesteri hivatal épületét is bővíthették.

2020. Szeptember 17. 16:37, csütörtök | Helyi

BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS

A biztonságos kerékpáros közlekedésre figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Városgondnokság szakemberei az oktatási intézmények előtti zebrákhoz.