Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

A kókuszolaj hatékonyan támadja meg azokat a baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás hátterében állnak, és egy új kutatás szerint felhasználható a különböző fogászati termékekben is - írja a BBC.

A kutatók ugyanis azt találták, hogy az enzimekkel ellátott kókuszolaj megállítja a Streptococcus nevű baktériumok növekedését, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak.

Márpedig a fogszuvasodás az iparilag fejlődött országokban a gyermekek 60-90 százalékát érinti.

Az ír kutatócsapat a vizsgálat keretében a kókuszolaj, a növényi olaj és az olívaolaj hatását tesztelte először természetes, majd enzimekkel kezelt állapotukban.

Ezek közül egyedül az enzimekkel kezelt kókuszolajnál mutatták ki, hogy hatékonyan veszi fel a küzdelmet, és képes meggátolni a baktériumok növekedését. Szintén hatékonyan támadta meg a kókuszolaj a Streptococcus nevű baktérium mutáns változatát, amelynek sav-termelő hatása van, és amely az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:37, vasárnap | Életmód

Átalakultak az utazási szokások, a két-három napos rövid utak a legnépszerűbbek egy felmérés szerint

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.

2022. November 23. 13:55, szerda | Életmód

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából.

2022. November 23. 13:53, szerda | Életmód

Kevesebb az illegális letöltés a magyar internetezők között

2022. November 23. 13:47, szerda | Életmód

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.