Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Június 17. 10:37, csütörtök | PR

Kompresszor kisokos – az alapok

Kompresszor kisokos – az alapok

Kompresszorokat sok helyen napi szinten használnak, mégsem tudunk róluk túl sokat. Gyakorlatilag körülvesznek minket, ám olykor nem is realizáljuk, hogy az adott munkafolyamatban egy légsűrítő van a segítségünkre.

Lássunk tehát néhány alapinformációt, melyet érdemes tudnunk a kompresszorokról.

A berendezés története

A kompresszorok, vagy – ahogy korábban nevezték őket – gázsűrítők, tulajdonképpen meglehetősen egyszerű feladatot látnak el, melyet a nevük is mutat. Levegő vagy más gáznemű anyagok sűrítését és szállítását végzik. A felhasználási módok és területek az évszázadok során folyamatosan változtak és bővültek és a kompresszorok mára különféle iparágak nélkülözhetetlen berendezései. Történetük pedig meglehetősen régre nyúlik. Az első dugattyús kompresszor prototípus már több, mint háromszáz éves múltra tekint vissza. Ez a modell még emberi erőt használt a meghajtáshoz.

A mechanikus kompresszorok megjelenésére még kicsit várni kellett, hiszen a George Medhurst nevéhez fűződő berendezés 1800 körül jelent meg a bányászatban. A ma legnépszerűbbnek számító csavarkompresszorok őse az 1878-ban kifejlesztett prototípus, a modern verzió pedig már a 20. század első évtizedeinek találmánya. Az 1970-es évektől fölfelé pedig – elsősorban az olasz FIAC gyárnak köszönhetően – a kompresszorok fejlődésének meredek íve kezdődött meg. Az említett gyártó azóta is töretlen népszerűségnek örvend, termékeik Magyarországon a BTK Kft. kínálatában érhetők el

Mire való egy kompresszor?

A kompresszorok alapvetően jól párhuzamba állíthatók egy másik fontos műszaki berendezéssel, mégpedig a szivattyúkkal. Csakhogy míg utóbbi esetben az összenyomhatatlan víz, addig előbbi esetben a levegő és más gázok a szállított közegek. A készülékeket manapság mindenhol megtalálhatjuk, legyen szó akár laboratóriumokról, üzemekről, de akár fogorvosi rendelőről vagy kozmetikáról. Emellett persze olyan hétköznapi esetekben is szembe jönnek, mint pl. egy autómosó, vagy egy festékszóró.

A kompresszorokat tehát akkor használjuk, ha sűrített levegőre, vagy annak erejére van szükségünk. Ezek az esetek szintén a leghétköznapibb helyzetektől az egészen komoly ipari alkalmazásokig terjedhetnek. A kompresszorok által elvégzett munka tehát minden esetben ugyanaz, ám a működési elv és ezáltal a felhasználási terület eltérő lehet, így nem árt, ha legalább a két alaptípussal tisztában vagyunk.

Dugattyús- és csavarkompresszor

A készülékek két alaptípusát reprezentálják a fent említett verziók. A dugattyús felépítésű berendezések számítanak a legegyszerűbbnek. Épp ezért elsősorban hobbi- és barkács célokra ezek a legmegfelelőbbek, hiszen az áruk is jóval kedvezőbb. A legtöbb esetben a dugattyús modellekből már egy 1-3 lóerős is elvégzi a dolgát, komolyabb igénybevételre azonban nem ajánlott.

A jelenleg legmodernebb szériát a csavarkompresszorok képviselik, melyek kifejezetten komoly igénybevételre lettek tervezve. A sűrített levegőt két ellentétesen forgó orsóval előállító készülékek a piac közép- és felsőkategóriás csoportját képezik, így itt már a professzionális, nagyipari felhasználók is megtalálják a számításaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.