Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 16. 07:31, szombat | Belföld
Forrás: mti

Könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem

Könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem

Könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen, jelentette be a felsőoktatási intézmény rektora az együttműködési szerződési aláírása kapcsán tartott pénteki debreceni sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán elmondta: a következő szemesztertől az egyetem hallgatóinak szabadon választható könnyűzenei kurzust kínálnak. Ilyen jellegű képzés eddig még nem volt Magyarországon - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb, mintegy 6 ezer külföldi diák, ezért a kurzust angol nyelven is meghirdették.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: már elkezdték az előkészületeket, hogy az intézményben elindulhasson az akkreditált könnyűzenei képzés is. Céljuk, hogy előbb alap-, később mesterszakon is zenei menedzsereket és hangmérnököket képezzenek - tette hozzá.

Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezető igazgatója elmondta: 20 éve működik a stúdió akkreditált képzőhelyként, eddig már több mint 1000 hallgatójuk volt. Az ügyvezető igazgató szerint az egyetemmel kötött szerződés próbatétel is lesz a stúdió munkatársainak, hiszen a hazai felsőoktatásban hasonló képzésre még nem volt eddig példa.

Lakatos Péter, az egyetem zeneművészeti karának dékánja történelmi jelentőségűnek nevezte az együttműködést, a képzés beindításával szerinte végleg megszűnik a könnyű- és a komolyzene között sokáig áthidalhatatlannak tűnő ellentét. Hozzátette: a Kőbányai Zenei Stúdiónak jól bejáratott tanterve van, amelyet az egyetemi képzésbe is be lehet illeszteni.

A kurzus mintegy 40 hallgatóval indulhat a következő szemesztertől. Dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhatnak a jelentkezők - ismertette a részleteket, hozzáfűzve, hogy az oktatók egy részét a Kőbányai Zenei Stúdió adja majd, időnkét pedig rockzenészeket is felkérnek, hogy tartsanak előadást a hallgatóknak.

A diákok a képzés során ismereteket szerezhetnek a könnyűzenei stílusokban alkalmazott hangszerek használatáról, az énektechnikáról, a zenekari munka sajátosságairól, az élő koncertek technikai és zenei követelményeiről és megtanulhatják, hogyan kell stúdiófelvételt készíteni. A kurzusra január 17-ig lehet jelentkezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.