Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Június 23. 08:47, szerda | Helyi

KONYHAKERT PROGRAM DÍJÁTADÁS

KONYHAKERT PROGRAM DÍJÁTADÁS

A Városháza előtti téren tartották \"A legszebb konyhakertek” -Magyarország legszebb konyhakertjei országos program 2020-as karcagi díjátadóját.

A megjelent kerteseket, a szakmai zsűri tagjait és a konyhakert program támogatóit Szepesi Tibor polgármester köszöntötte, majd elismeréssel szólt a 2012-ben indított programról, mely mára országossá nőtte ki magát. A kertesek értékmentő munkája példaértékű s az is, hogy több generáció kezdett el kertészkedni az óvodásoktól a nagyszülőkig, hogy megtermeljék családjuknak a zöldséget, gyümölcsöt az értékmentő munka mellett. A városvezető szerint érdemes néha egy sétát tenni a zártkertekben, mert sok hasznos és kreatív ötletet lehet ellesni ott, s aztán megvalsóítnai saját kiskertünkben.
A tavalyi évet Sári Kovács Szilvai ötletgazda, programigazgató, alpolgármester értékelte.
Mint elhangzott, a konyhakert országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.
A kialakult vírus helyzet tavaly még inkább ráirányította a figyelmet a település szintű önellátás és az otthoni kertművelés fontosságára ajkár zöldségből, akár gyümölcsből. A karcagi 46 nevezett kertes közül sokan most is ott voltak az országos élmezőnyben, ezt a díjaik is jelzik.
A magánszemélyek kertjei mellett, a közösségi, önkormányzati és óvodai kertek is szépen szerepeltek a megmérettetésen, az iskolai kertek művelésére most a digitális oktatás miatt kevesebb időt jutott.
Az elmúlt években mintegy 800 település több mint 90 ezer kertművelő munkáját értékelt a szakmai zsűri, s a résztvevők tanácsára közel 29 ezer új konyhakertet alakítottak ki országszerte.
Az időjárás nem volt kegyes a tavalyi évben a kertesekhez, ennek ellenére nagyon szép eredmények születtek Karcagon is. A legszebb kertek művelőit kategóriánként 1-3 díjjal, a többiek munkáját oklevéllel ismerték el, s többen országos elismerést is átvehettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.