Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Október 30. 05:00, vasárnap | Helyi

KÖNYV A FAZEKASSÁGRÓL

KÖNYV A FAZEKASSÁGRÓL

Dr. Nagy Molnár Miklóssal, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatójával egy most megjelent, általa szerkesztett könyvről beszélgettünk.

A fazekas szakma régóta várta már a kötetet, amelybenKántor Sándor és tanítványai kaptak helyet.

-Régóta tervben volt már ez a könyv, s most egy hungarikum pályázatnak köszönhetően sikerült megjelentetni. A városi önkormányzat pályázhatott. A fazekasság emlékeinek a hagyományápolása, illetve ápolása és fejlesztése címén kerül benyújtásra ez a pályázat.

- Kántor Sándor Kossuth-díjas fazekas és két tanítványa, ifj. F. Szabó Mihály és Sz. Nagy István munkásságát mutatja be a kötet, bár még van két tanítvány, aki jelenleg is dolgozik.
- Azért csak őket, mert bár ugyanilyen karcagi származású tanítvány a Kalocsán alkotó Kovács László, a népművészet mestere, illetve a Tiszafüreden dolgozó Szűcs Imre , de ők még élnek és alkotnak, viszont az előző kettő tanítvány már nem él, életművük lezárult. Tehát ezért készült ez a könyv így.
Ifj. F. Szabó Mihályról és Sz. Nagy Istvánról sok cikk megjelent az évek során, hiszen kiváló alkotók voltak. A figyelem mindig fordult feléjük, de így szerénytelenség nélkül mondhatom talán, hogy ilyen összefoglaló nem készült el róluk.

A könyvben 140 színes fotó található. Főképp Kántor munkásságát bemutató képek, tehát a kántori kerámiák, illetve F. Szabó Mihálynak és Sz. Nagy Istvánnak a kerámiái. Ráadásul Sz. Nagy István kerámiái sajnos elég kevés számban maradtak fenn. Az Anyagipari Szövetkezettel együtt valahol eltűntek a munkái, legalábbis nem kerültek be a múzeumba, pedig itt kellene lenniük. Ami bent van a múzeum gyűjteményében és a fazekasházban, az megtalálható a könyvben is.

- Kántor Sándor nagyon sok motívumot alkotott, van, amit tanítványai is ugyanúgy használnak, vagy továbbfejlesztették.
- Az egyik legdekoratívabb, legkönnyebben felismerhető és közismert, az a miskakancsó, ami mind a négy tanítványra jellemző. Ugyanúgy megcsinálták azokat a miskákat, amiket Kántor egyrészt Tiszafüredről, másrészt mezőcsáti hagyományból kiindulva készített és alakította saját formájára. A könyvben megtalálható maga ez a miskakancsó is, illetve azok az edényfeliratok, amelyeket Kántor használt. Ezeket a frappáns kis szövegeket még nem nagyon közöltük. Egyszer egy kisebb tanulmányomban már megjelentettem szűk szakmai körben, de könyvben most van először leközölve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.