Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 10. 17:07, péntek | Helyi

KÖNYVBEMUTATÓ A VÁROSHÁZA NAGYTERMÉBEN

KÖNYVBEMUTATÓ A VÁROSHÁZA NAGYTERMÉBEN

Zsúfolásig megtelt a Városháza díszterme, amikoris bemutatták dr. Fazekas Mihály néprajztudós: Karcagi Kunkötések című könyvét, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter: Parlamenti levelek Kumániába című könyvét.

Ez utóbbi kötetben a szerző a Karcagi Hírmondóban 1997-2014 között megjelent parlamenti napló írásaiból válogatott.

Szepesi Tibor polgármester köszöntője után a köteteket ajánlották a szerzők: Varga Mihály és Balláné Fazekas Ilona Tünde, valamint dr. Fazekas Sándor és dr. Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója. Közreműködött Plósz Csilla, a KÁAMI intézményvezetője és Rab Zita Mónika zongoratanár.

- Ma két nagyszerű kötetet tarthatunk a kezünkben, bár látszólag és tartalmában is két eltérő kötet kerül bemutatásra, mégis sok közös vonás van, amely összeköti őket - kezdte köszöntőjét Szepesi Tibor, aki szerint mindkét kötet hiteles kortörténet.
- Emlékezni szükséges a dr. Fazekas Mihály által megélt karcagi, kunsági évtizedekre. Azok, akik ismerték és hallhatták Misi bácsit előadni, mesélni, e kötetből az írásain keresztül átélhetik azt a közvetlenséget, amely rá oly jellemző volt. De ugyanígy emlékezni szükséges Varga Mihály megjelent cikkein keresztül a választókerület közel két évtizedes mindennapjaira. Sokan vagyunk e teremben is, akik figyelemmel kísérték az ő felelősségteljes, értünk végzett munkáját. Forgassuk, olvassuk, emlékezzünk és emlékeztessünk, hiszen ezek a megjelent, összegyűjtött publikációk a jövő generációja számára csak itt olvashatóak - fogalmazott a városvezető.

A Karcagi kun kötések című könyvet Varga Mihály ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.
- Minden gondolkodó embert megérint az élet értelmének vizsgálata. De legtöbbször arra jövünk rá, hogy a választ leginkább saját életünk adja. Az egymáshoz, közösségünkhöz, a múltunkhoz, vagy a munkánkhoz való hozzáállás ad választ és mutat példát a jelen és a jövő generációinak. Azért jöttem, hogy egy olyan kötetet mutassak be, amelynek legfőbb célja a személyes példamutatás számbavétele és összegzése. Azt hiszem, az emberi kultúra talán legfontosabb ismérve, hogy mindig helyben születik. Tanulhatunk, átvehetünk másoktól kulturális szokásokat, tapasztalatokat, de a saját identitásunk legjavát nem lehet importálni, azt magunknak kell a saját környezetünkből és eredetünkből összerakni. A legenda szerint, amikor 1805-ben Napóleon Bécshez érkezett, megkérdezte a tanácsadóját Talleyrand-t mit tegyen a magyarokkal, aki azt válaszolta neki, a magyarok felnéznek nagyjaikra és büszkék a múltjukra. "Vedd el e nép múltját és azt teszel velük, amit akarsz". Ez a kötet gyógyír az ilyenfajta, ma is létező veszélyekre, s nagy öröm számomra, hogy ma szülőföldem lakói, a kunok gazdagodhatnak ezzel a gyógyírral.

A szerző, néhai Fazekas Mihály, olyan lokálpatrióta volt, aki a múlttal talán éppen azért foglalkozott, hogy még jobban szolgálhassa a jelent - sorolta Varga Mihály, aki szerint Misi bácsi számára Karcag volt a világ közepe. Ahogy nyilatkozott, Karcagról nem megyek el soha. Inkább haza, ide, a Nagykunság hajdani fővárosába szeretnék hozni mindent, ami szép, nemes, értékes. Így fáradhatatlanul, egy életen át gyűjtötte a karcagi, illetve kun identitás elemeit - hangzott el.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő is gratulált a két kötet szerkesztőjének.
- Nagybátyámat, dr. Fazekas Mihályt nagyon jól ismerték, rengeteget írt néprajzi, egyházi témákban, irodalomról, oktatásról, híres emberekről, rendkívüli precizitással, műgonddal. Cikkeiben a legkülönbözőbb területekkel foglalkozott magas szinten. Ezért is gondoltam, hogy érdemes lenne együtt látni egyben ezt a munkásságát, Fazekas Icut, unokatestvéremet megkerestem ezzel, ő is örökölte édesapja precizitását, így ugyanazzal az alapossággal kezdte összegyűjteni a cikkeket. Én sem gondoltam, hogy végén közel 600 oldalas könyv lesz belőle. A család, az érdeklődő barátok, tisztelők nevében szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a kiadásában, a kun kötéses borítót Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművészeknek - fogalmazott dr. Fazekas Sándor.

- Azt, hogy itt lehetek, elsősorban édesapámnak köszönhetem, aki élete során annyi ismeretet szerzett, amit kisebb-nagyobb tanulmányban, cikkben le is írt, ezeket gyűjtöttem össze hat év alatt. Nagyon érdekesnek találtam az összes cikket, kerestem, kutattam, így örömmel vállaltam, hogy összegyűjtsem - mondta a kötet szerkesztője, aki megköszönte a megyei múzeumok, könyvtárak támogatását is munkájához.

- Varga Mihály egyike a Magyar Országgyűlés azon tagjainak, aki a rendszerváltástól, 1990-től képviselőként nemcsak figyelő, de cselekvő tagja is a magyar törvényhozásnak, aki kellő rálátással rendelkezik az elmúlt 30 év politikatörténetére. Ennek a rövid summázata a most megjelent Parlamenti levelek Kumániába kötet, amely a későbbi generációk kutatói, történészei, helytörténészei számára nagyon fontos adatokkal szolgál - mondta dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató ajánlásában, aki szólt arról is, hogy amikor Varga Mihály budapesti képviselő lett, akkor sem feledkezett meg szülővárosáról, Karcagról, erről a kötet utolsó írása is szól. A kötet anyagát több mint 400 írásából állította össze a politikus, akitől jelen idejű történelmi beszámolót olvashatunk az ezredforduló és az azt követő évek eseményeiről, az ország és a választókerület fontosabb eredményeiről, a politikai csatákról és az elvégzett munkáról.

- Hogyan született meg a könyv? - kérdeztük Varga Mihályt a bemutató után.
- 1997-től 2014-ig írtam a karcagi újságba rendszeresen, amikor parlamenti ülés volt, egy Parlamenti Naplót. Néhány évvel ezelőtt a kollégáim mondták, jó lenne ebből kimazsolázni egyet-kettőt, s kommentárral ellátva egy könyvbe összefoglalni, hiszen húsz évvel ezelőtti dolgokra már nem biztos, hogy emlékeznek akár a maiak sem, pláne a következő generáció. A könyv így állt össze - mondta a miniszter. - Szép emlékek kötnek ide, volt, amikor kormány, volt, amikor ellenzéki oldalon voltunk, volt, amikor öt perc alatt kellett megírni egy anyagot, volt, amikor egy este volt rá - ezt mindig a helyzet hozta magával. Ebben a válogatásban nem a teljes írás jelenik meg, hanem kis szemelvények, hozzá tűzve dokumentumok, jegyzetek, fotók, hogy érthető legyen a mai közönség számára is. A 17 évnek voltak akár sorsfordítónak is nevezhető eseményei is, mert ha annak idején megvalósul az akkori kormány elképzelése, hogy bezárják a karcagi kórházat, akkor lehet, hogy már nagyon sok gyereknek nem kell Karcag szerepelne születési helyként a személyi igazolványában. Vagy ha mondjuk a vasútállomás céltalanná válik, mert Tiszafüred felé már megszűnik a szárnyvonal, akkor szintén valamit veszít a város. Ebben közös nagy erőfeszítések és küzdelmek voltak, nagyon sokan éreztek velünk, csatlakoztak a dolgainkhoz akár csak egy aláírással, akár szimpátia tüntetésen való részvétellel. Szép emlékek kötnek ehhez az időszakhoz, remélem aki belelapoz a könyvbe, annak is felidéződik belőle néhány.

- Elhangzott, hogy a szülővárosa szereti önt, s ön is szereti Karcagot, jó példa, hogy jótékony célra ajánlja fel a könyv bevételét.
- Igen, arra gondoltam, hogy miután a könyv megszületett, keresünk neki valami jótékony célt, és polgármester úrral beszélve arra döntöttünk, hogy a gyepmesteri munkák ellátásához egy kis támogatás sosem árt ha van. Így aki megvásárolja a könyvet, azt a célt is szolgálja, hogy a város rendezettebb, tisztább, élhetőbb legyen. A ma esti alkalom 300 ezer forintot hozott a konyhára, ezt továbbítani fogjuk az illetékeseknek. Remélem, hogy ami még van könyvünk is elfogy, s az is ezt a jó célt szolgálja.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.