Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 11. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: karcag tv

KORÁBBAN ÉRIK A MAGYAR EPER

KORÁBBAN ÉRIK A MAGYAR EPER

jó időnek köszönhetően idén korábban érik a magyar eper. A piacok standjain egyre nagyobb számban jelenik meg a hazai földeken termesztett, ízletes gyümölcs.

A napokban egy fegyverneki őstermelőnél tettünk látogatást a téma kapcsán.

Huber István fegyverneki őstermelő mutatja stábunknak az udvarán, a
fóliasátorban termesztett földiepreket. A népszerű gyümölcsnek mintegy 600 fajtáját tartják számon a világon, és a források alapján már több mint kétezer éve fogyasztja az ember. Nem sokan tudnak nemet mondani az illatos piros finomságnak. Az eper ráadásul nemcsak az íze, de egészségünkre gyakorolt jótékony hatása miatt is értékes élelem. Huber István őstermelő elmondta, mivel hamarabb beköszöntött a jó idő hamarabb érett be az eper is.

Huber István őstermelő:
-Körülbelül egy héttel van hamarabb, mint előző évekhez képest. A sima, vázas fóliákban nem érik még az eper, mert abban hideg van. Ahol csak egy rétegű a fólia ott körülbelül két hét múlva lehet majd szedni az epret.

Sokan a külföldi import helyett inkább a magyar termelőtől származó epret választják. Legtöbbször azért, hogy ezzel a magyar termékeket támogassák, no meg azért is mert a hazai eper finomabb és zamatosabb is.

Huber István őstermelő
-Ez nem a kamionban érik meg. Ezt megvárjuk, míg megérik pirosra. A külföldit azt leszedik fél zölden, majd valamikor bepirosodik. Az nincs olyan ízes, mint a magyar eper.

Most, hogy beindult az eperszezon, a piacok standjain napról napra nagyobb számban jelenik meg a hazai földeken termesztett, ízletes gyümölcs. A másodosztályt kilónként 3500-4000 forintért lehet beszerezni a nagybani piacon, míg az első osztályt 4400-5000 forintért. Az elsőosztályú import áru 2200-2600 forint között érhető el.

Fehérné Csiki Ágnes:
-Görögepret árulunk 1900 Ft kilója, de most így a húsvét előtt elég jól vitték az epret. Most lentebb ment az ára, de így 1900-ért egy jó ár.

Volt, aki pont kameránk előtt vett először epret ebben az évben. Dajkáné
Szűk Beáta elmondta, ha beindul a szezon többször is fog epret vásárolni. Néha a magyar eper néha pedig az import áru a finomabb. Az árakkal nem szokott foglalkozni.

Dajkáné Szűk Beáta:
-Most veszek először, kíváncsi vagyok, hogy az első tavaszi epernek milyen íze van. Szeretném megkóstolni.


Egy másik hölgy, ha teheti mindig a magyar epret választja. Elmondása
szerint sokkal finomabb, mint az import áru.

Váradiné Kocsis Erika:
-Őstermelőktől vásárolunk meg mindent szinte és itt a szolnoki piacon. Az eperből a megszokott tiszaföldvári, tiszakécskei, rákóczifalvi őstermelőktől szoktunk venni. A Jolie, ami nagyon ízletes, zamatos. Tehát én az import dolgokat, ha csak lehet, zöldségben, gyümölcsben kiiktatom a vásárlásaim során.


Egy férfi stábunknak elmondta, hogy soha nem szokott külföldi országból importált epret venni.

Csutár Imre:
-Külföldit nem szoktam venni soha. Az ilyen kamu, mű, meg íztelen és hajlamos a romlásra is. Nálam az nem szokott előfordulni, hogy külföldit vásároljak.


Az eperszezon egészen áprilistól júliusig tart majd. Aki teheti fogyasszon minél több epret, hiszen amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Nagy arányban tartalmaz a C-vitamin mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag, cukortartalma viszont alacsony.

Címkék: eper, fegyvernek, piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon még csak ezután kezd

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.