Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 12. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

KORÁBBAN VIRÁGOZHAT A BARACK

KORÁBBAN VIRÁGOZHAT A BARACK

A barackfa az enyhe tél miatt jóval korábban kezdhet virágzásba. A barackos gazdák attól félnek, hogy ha visszatérnek a fagyok, akkor megint oda lesz a gyümölcstermés java.

Majdnem egy teljes hónappal előzte meg saját magát a természet. Bújnak elő a virágok, rügyeznek a fák. Ez már a tél elmúltának csalhatatlan jele. Vagy egy újabb, a gyümölcsösökre leselkedő veszély előjele.

KISS KLÁRA, őstermelő:
- Lehet, sokan örülnek a jó időnek, de én úgy gondolom, hogy ez nem normális, hogy februárban majdnem hogy húsz fok van és úgy néztük, hogy egész hétre ilyen aránylag meleget mond. Ha ez így megy tovább, akkor körülbelül két- három héten belül a fák elkezdenek virágozni.

Ha akkor csap le a fagy, amikor nyitva van a gyümölcsvirág, az beláthatatlan következményekkel jár. Abban az esetben olyan sokkot kap a fa, amelyet már nem tud kiheverni, oda lesz az egész termés. Egy fokkal jobb, vagy kevésbé rossz a helyzet, ha a mínuszok akkor érkeznek meg, amikor már megjelentek az ágakon az apró barack- kezdemények. Ugyan a fagykár akkor is jelentős lesz, de biztosan nem visz el mindent.

- Ha az előző évek gyakorlatát nézzük, akkor ilyenkor még nincsen ilyen
állapotban a rügy. Gyakorlatilag most fehérbimbóban van, ha ennyire meleg van, akkor hamarosan pirosbimbó következik és hogyha tényleg tart ez a jó idő, akkor szerintem két- három héten belül virágozni fog. A sárgabarack már szerintem van olyan hely, ahol virágzik.

A mezőgazdaságban továbbra is az időjárás az egyik legnagyobb úr. A gyümölcstermesztők nem tudják, mitévők legyenek. Nekiálljanak-e a metszésnek, vagy a tavaszi permetezésnek. Az enyhe
tél végén most egyet tehetnek: bíznak abban, hogy a tél valóban véget ért.

Címkék: barack, fagyveszély, Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.