Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Varga György

Korlátozások nélkül átkelhetnek a határon a magyar és szlovén polgárok

Korlátozások nélkül átkelhetnek a határon a magyar és szlovén polgárok

Csütörtök délutántól korlátozások nélkül átkelhetnek a magyar-szlovén határon a két ország állampolgárai.

Anze Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott csütörtöki megbeszélései után közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán.

Szijjártó Péter azt mondta: a világjárvány megmutatta, milyen szoros egymásra utaltságban élünk mi, közép-európai nemzetek, illetve szlovének és magyarok. Ez alatt a nehéz időszak alatt a két ország megerősítette a barátságát, a stratégiai szövetségét és az együttműködését.

Segítette a két ország egymást a koronavírus elleni védekezésben is, Szlovénia 73 magyar állampolgár hazautazását tette lehetővé az országon keresztül, Magyarország pedig 34 szlovén állampolgárnak segített hazajutni. A szlovén kormánynak és a muraszombati kórháznak védőfelszerelést is küldött Magyarország, egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni - ismertette a magyar külügyi tárca vezetője.

Jelezte: mindkét országban sikeres volt a védekezés a világjárvánnyal szemben, ez teremtette meg a lehetőségét annak, hogy "megfontolt lépésekkel a normalitás irányába menjünk vissza". Fontos szerepe volt a védekezésben a határokon is életbe léptetett korlátozó intézkedéseknek, de miután mindkét országban sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát, így lehetővé vált a határok újranyitása.

Szijjártó Péter hozzáfűzte: jelenleg négy átkelő van nyitva a két ország között, a tornyiszentmiklósi autópálya-, illetve közúti átkelő, továbbá a rédicsi és a bajánsenyei átkelő. Ötödikként kedden megnyitják a kétvölgyi átkelőt is, ami leginkább a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára fontos.

"A zárások időszaka után végre az összekötések időszaka jön", fejlesztik a két ország közötti energetikai összeköttetéseket is, így a jövő év végére összekapcsolják a szlovén és a magyar magasfeszültségű villamoshálózatokat. Lesz egy nagy közös rendezvény is, a soron következő U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságot Szlovénia és Magyarország közösen rendezi meg - ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta: gazdasági szempontból is fontos a határok átjárhatóvá tétele, hiszen a legnagyobb magyar vállalatok, köztük az OTP és a Mol egyre fontosabb szerepet játszanak a szlovén piacon, a múlt évben pedig meghaladta a 2,5 milliárd eurót a két ország közötti áruforgalom.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a világjárvány következtében "új világrend jön létre", amelyben új dilemmák merülnek fel, ezek pedig új vitákat okoznak. A szlovén és a magyar kormány is biztos lehet azonban abban, hogy a határ túloldalán van egy szövetségese. Az új világpolitikai rendszerrel kapcsolatban a két ország azonos álláspontot képvisel, legyen szó az illegális migráció elleni küzdelemről, az Európai Unió bővítéséről vagy a kohéziós források szinten tartásáról a következő uniós költségvetési ciklusban.

Anze Logar arról beszélt, hogy a két állam közötti határok újranyitásával "befejeződött egy fontos epizód az életünkben", ami akadályozta az emberek "szabad áramlását". Hozzátette, hogy a diplomáciában is nagy lépést tettek előre, tárgyaltak egyebek mellett a szlovéniai magyar kisebbség ügyéről is.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: a határok átjárhatóságával kapcsolatban Magyarország akkor lazít, ha az nem okozza a vírushelyzet romlását. A korlátozó intézkedések feloldásával növekszik az emberek közötti kapcsolatok száma, ezért meg kell várni ennek a hatását a fertőzöttségi adatokra. Abban vagyunk érdekeltek, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásába, de első számú szempont az emberi egészség védelme.

Az MTI kérdésére, hogy a szlovén-magyar nyitást követően megmarad-e például M70-es autópályán ideiglenesen kialakított ellenőrzőpont, a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: erről a technikai kérdésről az országos rendőrfőkapitány dönt. Ezek a belső ellenőrzési pontok alapvetően a tranzitforgalom kontrollját teszik lehetővé, ezt az ellenőrzést pedig fenn kell tartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.