Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. Október 08. 05:03, szombat | Helyi

KÖRMENDI LAJOS ÍRÓTÁBOR

KÖRMENDI LAJOS ÍRÓTÁBOR

Berekfürdőben a Körmendi Lajos Írótábor keretében a Rendezvénytéren érdekes koncertre várták a lakosokat és a tábor tagjait.

Kocsis Csaba író-költő, táborvezetőmegnyitó gondolatai után "Felborult bölcsőm" címmel a CarPEDIGnem együttes műsorában az írótábor korábbi (Körmendi Lajos, Dienes Eszter) és jelenlegi résztvevőjének (Jenei Gyula) megzenésített verseit adta elő.

Kocsis Csaba 21. alkalommal van a táborban, amióta 2001-ben a Barbaricum könyvműhely kiadta a Kádár vitéz útja című könyvét, akkor hívta őt meg Körmendi Lajos a táborba. Az író halála után, 2005-ben átvette tőle a táborvezetői feladatokat is.
- Azt szoktam mondani, hogy tulajdonképpen ezek a medencében eltöltött idő volt az én szabadegyetemem, hogy ilyen nagyszerű írótársakkal tölthettem az időt. Szeretnénk Körmendi szellemét megőrizni. Tulajdonképpen vannak olyanok, akik kezdetektől részt vettek a tábor életében, Bári Fábián László, aki több mint 20 éve jelen van a táborban, ő Kossuth-díjas író Kárpátaljáról. Gálfalvi György, aki a Látónak volt a főszerkesztője, ő Marosvásárhelyről érkezett, akinek azt szoktam mondani, hogy a kezei között átfolyt az egész magyar irodalom. Határon túlt most tulajdonképpen ők képviselik.

Itt van köztünk Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadónak a főszerkesztője, velünk van Korpa Tamás, aki 2005-ben nagyon fiatalon került ide, Oláh András, Kék Ildikó Miskolcról, Finta Éva, aki szintén József Attila-díjas szerzőnk és Gulyás Imre Debrecenből és Fecske Csaba is itt tudott lenni a megemlékezésen.
Fog érkezni Elek Tibor, a Gyulai Színház vezetője, a Bárka folyóirat főszerkesztője, feleségével, Farkas Vera Évával fog érkezni, és Juhász Péter, az egyik legolvasottabb, legismertebb szerző a magyar gyermekirodalomban jelenleg.

- A tábor tagjai fontosnak tartják, hogy találkozzanak a falu lakóival, az érdeklődő nyaralókkal, így felolvasó estet is tartottak műveikből, melyek Berekfürdőről szólnak, de más programokat is szerveztek.
- Azt gondolom, hogy Berekfürdő valahol a béke szigete is, és ez fontos számunkra. Voltak, akik Nagykőrösről, Kecskemétről érkeztek a közönség soraiba. A tábor mindig úgy szokott kezdődni, hogy hétfői nappal Körmendi Lajos sírjánál megemlékezünk, annyival bővült ki sajnos, hogy a Hajdú Lajos doktor úrról is már csak emlékezünk, hiszen ő sokat tett a harminc éves településért. Utána szerettünk volna Kossuth-díjasokkal beszélgetni, de csak Vári Fábián László volt itt.
A mai nap meg azért érdekes, mert a Kárpát-medencei együttes jön, akinek kunhegyesi gyökerei vannak, s Dienes Esztertől, Jenei Gyulától és Körmendi Lajostól hoznak verseket. Pénteken részt veszünk egy emléktábla-avatáson a 30 éves településen polgármester úrra, Hajdu Lajosra emlékezünk, szombaton pedig a falunapon a Körömvirág együttest is meghallgatjuk.

- A tábor résztvevői most is készítenek írásokat Berekfürdőről, hiszen ez az egyik kitétele a részvételnek a mellett, hogy töltekezést, élményeket jelent nekik a bereki gyógyvízben való beszélgetés, fürdőzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.