Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 02. 07:06, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Koronavírus: Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Koronavírus: Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 509-cel 4032-re emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 57 ezer (ez előző napi 52 ezerhez képest), kórházban 24 639 Covid-19-beteget ápolnak, 1882-vel többet, mint 24 órával ezelőtt. Közülük 6017-en vannak intenzív osztályokon, ez 452-vel több, mint az előző nap.

Az adatok azonban nem teljesek, miután az idősotthonokban elhunytak és megbetegedettek számát nem tartalmazza.

A járványügyi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány előtt ötezer intenzív ágy állt rendelkezésre, és a francia egészségügy fokozatosan bővíti a kapacitását az újabb betegek elhelyezésére, és folyamatosan evakuálja a súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket a túlterhelt kórházakból az ország olyan részeibe, ahol kevésbé terjed a járvány. Két mentővonattá alakított szuperexpresszel (TGV-vel) szerdán 36 beteget szállítottak el Párizsból Bretagne kórházaiba, és csütörtökön is folytatódnak az evakuálások a leterhelt fővárosi kórházakból.

A tájékoztatás szerint március 1. óta több mint 10 ezren gyógyultan távoztak a kórházakból, közülük több mint ezren az elmúlt 24 órában, és napról napra egyre több embert tesztelnek.

A nemzetgyűlésben eközben Edouard Philippe miniszterelnök a válságkezelés részleteiről tartott meghallgatásán elmondta: valószínűleg nem egyszerre, hanem fokozatosan fognak véget érni a kijárási korlátozások az országban. A kormány egyelőre még vizsgálja, hogy a régiók fertőzöttsége, a tesztelések vagy pedig a korosztályok függvényében oldja majd fel a korlátozásokat - jelezte a miniszterelnök.

A járvány csökkenésének megállapítására az elsődleges kritérium az intenzív osztályokra kerülő súlyos betegek napi számának változása. Második szempont a lakosság immunitásának szintje, amelyet tömeges tesztelésekkel, mégpedig szerológiai vizsgálatokkal kíván majd az egészségügyi minisztérium megállapítani.

A két héttel ezelőtt életbe léptetett korlátozások hivatalosan április 15-én érnek véget, de a kormányzat már korábban jelezte, hogy várhatóan április végéig meg kell majd hosszabbítani őket.

A parlamenti meghallgatáson az ellenzék a közvélemény egy részéhez hasonlóan azzal vádolta a kormányzatot, hogy eleinte nem vette elég komolyan a járványt, és nem készítette fel az egészségügyet, ezért van jelenleg hiány maszkból, védőfelszerelésből és tesztekből. A kabinet megerősítette, hogy több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg, amelyek fokozatosan érkeznek az elosztóhelyekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.