Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 11. 17:08, hétfő | Helyi

Koszorúzással kezdődtek hétfőn a Györffy Napok idei rendezvényei.

Koszorúzással kezdődtek hétfőn a Györffy Napok idei rendezvényei.

Az emlékezés után a városvezetés nevében Dobos László polgármester, Rózsa Sándor jegyző és Pánti Ildikó önkormányzati képviselő helyezett el koszorút Györffy István szobránál

Koszorúzással kezdődtek hétfőn a Györffy Napok idei rendezvényei. Györffy István néprajztudósra, a város szülöttére születésnapján, a Múzeumparkban lévő szobránál Kovács Miklósné idézte fel a a jeles tudós életét, aki 1884. február 11-én született Karcagon, a Széchenyi sugárút 32. szám alatt lévő családi házban, s Budapesten 1939. október 3.-án hunyt el.

Édesapja szigethi és nádudvari Györffy István, édesanyja Ágoston Mária volt, aki majd férjhez ment Hagymássy Mártonhoz. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron és Budapesten végezte. 1909-től a Magyar Nemzeti Múzeum gyakornoka volt, majd a kolozsvári egyetemen szerzett bölcsészdoktori diplomát. 1912-től múzeumi segédőr lett. 1917-ben a moldvai csángók között dolgozott, 1918-ban a múzeum igazgatóőrévé nevezték ki. 1926-tól egyetemi tanár. 1929-től magántanár. 1932-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. 1934-től a néprajz első nyilvános rendes tanára a budapesti egyetemen. 1938-tól a Táj- és Népkutató Központ vezetője lett. Györffy István volt a budapesti egyetemen a magyar néprajz első professzora, a tudomány egyik hazai megteremtője. Foglalkozott a kunság néprajzi problémáival, különböző néprajzi csoportok kialakulásának körülményeivel (hajdúk, matyók). A népviselet és népművészet körében végzett kutatásai alapján kiváló monográfiákat írt- sorolta az iskola igazgatója, majd a két első osztály képviselőjének Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsossal átadta a névadó arcképét ábrázoló portrét, ezzel is erősítve a györffys-hagyományokat.

Az emlékezés után a városvezetés nevében Dobos László polgármester, Rózsa Sándor jegyző és Pánti Ildikó önkormányzati képviselő helyezett el koszorút Györffy István szobránál, majd az iskola vezetése és diákjai után a Györffy István Nagykun Múzeum munkatársai emlékeztek névadójukra, a jeles néprajztudósra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.