Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 24. 11:48, szerda | Helyi

Kováts Mihályra emlékeztek

Kováts Mihályra emlékeztek

Ez az időszak megteremtette a lehetőséget arra, hogy a katonai egyéniségek kibontakozhassanak.

A Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjainak bevonulása után május 18-án a Kováts Mihály Emlékhelynél. Pánti Ildikó, a 8. sz kerület önkormányzati képviselője, az Idegenforgalmi és Külkapcsolati Bizottság elnöke népes hallgatóság előtt emlékezett a amerikai függetlenségi háború karcagi származású tisztjére. Kováts Mihály katonai pályafutásának fontosabb állomásait.

Mint mondotta, a 18.században a nagy koalíciós háborúk időszakát élte Európa, s ebben az időben formálódtak ki a jelenlegi európai államszervezetek alapjai, és a modern európai haderő is.

Ez az időszak megteremtette a lehetőséget arra, hogy a katonai egyéniségek kibontakozhassanak. Fabriczy Kováts Mihály pedig katonának született és később képzett, profi katona lett, aki „tette a feladatát. Előbb hazája szolgálatában, aztán részt vett azokban a nagy európai háborúkban, amelyek az adott korban elindultak, majd később a legnemesebb célok érdekében áldozta életét, hazájától távol, Észak-Amerikában, ahol olyan szabadságküzdelem mellett tette le voksát, amely a mai napig meghatározó jellegű világtörténelmi esemény.” Az amerikai függetlenségi háború karcagi hőse, Fabriczy Kováts Mihály huszár ezredes 1779. május 11-én Charleston városa mellett hősi halált halt - mondta beszédében a szónok, aki felolvasta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő levélben küldött ünnepi gondolatait is.

A Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény tanulónak műsorát követően az intézmény, a választókerület, az önkormányzat képviselői helyeztek koszorút az emlékfalra.

Címkék: Karcag, Pánti Ildikó

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.