Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2021. Augusztus 23. 07:00, hétfő | Helyi

KÖZEPES VOLT AZ IDEI MÁLNATERMÉS KARCAGON

KÖZEPES VOLT AZ IDEI MÁLNATERMÉS KARCAGON

Ézsiás Antallal beszélgettünk.

Az életmód megváltozásával egyre több kertben kezdtek málnát termelni, és a termelőkedv fokozódásához hozzájárult az is, hogy az akkoriban hozzánk került málnafajták alig valamivel voltak kevésbé illatosak, ámde nagyobb szeműek, mint az erdőben termettek.

Az idei málnatermés az elég nehezen alakult. Lényegében egy kiöregedőben lévő málnaültetvény, amelyik átvészelte nagy nehezen ezt az akármilyen gyengének nevezett telet, nem biztos, hogy használ neki ez a nagyon enyhe tél, de a tavasz különösen nem . Eléggé aszályos volt az idő, és már kora tavasszal öntözni kellett, ami nem egy előnyös dolog. Egyrészt azért, mert plusz munka, meg a málna is azért jobban szeretné a természetes csapadékból kapná a vizet. Aztán megindult, először féltem, hogy nehezen lesz rajta termés, mert későn kezdett fakadni, akkor levelek is később jöttek. Aztán a virágrügyek is kialakultak. Tehát egy olyan közepes termésre számítunk most, mert már most látom, hogy körülbelül annyi lesz.

- Az árakat mennyire befolyásolja mindez?
- Hát az árak azok, amit én láttam, az is csúcson van. Mint eladónak nem okoznak gondot, de nekem nincs annyi málnám, hogy eladjam. Én családi körben és baráti körben ezt meg tudom oldani, de aki eladja, annak most kedvező. Csak félő, hogy kevés az a mennyiség, amit felajánlanak egy eladásra, mert nagyon kicsi a termőterület, egy macerás munka, rengeteg kézi munkaerőt igényel, ami tudjuk, hogy nagyon nincs, és így egyre jobban fölhagynak a málna termesztése előtt.

- Az időjáráson túl mi befolyásolhatja még a málnának az élettartamát.
- Az a gond, hogy a fertőző betegségei, a málnavessző betegségek, a dilimálás betegség és egyebek, azok erősen igénybe veszik. Aztán vannak úgynevezett gyökér, penészek, amelyek öt-hat év után a bányát kitakarítják, tehát kiöregszik, kiritkul, kipusztul, és mindig új helyre kellett telepíteni.
- Köszönöm.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 15:00, kedd | Helyi

ŐRÍZETBEN 8 RENBELI LOPÁSÉRT

Egy helyi férfi rövid idő alatt hat gépkocsit tört fel Tiszaföldváron.

2024. Május 21. 14:53, kedd | Helyi

IX. ORSZÁGOS RENDŐR TISZA-TÓ KÖRÜLI FUTÓBAJNOKSÁG

Napsütéses időben rótták a kilométereket a versenyen induló 17 csapat futói a múlt héten a tó körül.

2024. Május 21. 13:58, kedd | Helyi

Malom alapkőletétel Karcagon

Új malom alapkövét helyezték el Karcagon. Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló beruházások bizonyítják, hogy a magyar gazdaság túljutott az elmúlt négy év nehézségein.

2024. Május 21. 13:00, kedd | Helyi

KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.