Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Március 04. 05:01, szombat | Helyi

KÖZMUNKA 2022

KÖZMUNKA 2022

Molnár Pállal, a Városgondnokság igazgatójával beszélgettünk a közmunkáról, amely most ért véget február 28-án. Hogyan értékeli a 2022-es évet? - kérdeztük a szakembertől.

- Február 28-ával zárult az előző év. Mint minden évben, én nagyon pozitívan tudok nyilatkozni a közmunkaprogramról. A vállalt feladatokat, a programban vállalt célkitűzéseket sikerült végrehajtani. Elég komoly bér- és járulék támogatást kaptunk a közfoglalkoztatottak bérének a kifizetésére, amelyet szeretnénk a 2023-2024-es évre is folytatni. Ennek a pályázata elkészült2022 decemberében, a pályázat beadásra került, tehát elméletileg úton van a cél felé. Nagy valószínűséggel ez a pályázat 2023 évben is nyertes lesz.

- Az elmúlt egy évben sok mindent sikerült megvalósítani, néhány nagyobb munkát is kiemelt a vezető.
- A legnagyobb munkák majdnem mindig ugyanazok. Beruházás jellegű pályázati fejlesztést már nem támogat a program, vagy csak nagyon keveset. Tehát azokat a csatornaszakaszokat, amelyeket 4-5 évvel ezelőtt még pályázat keretében meg tudtunk oldani, ároklefedések, árokbélelések, azok már most nem mehetnek. Természetesen összméterben, összkilométerben nagyon hosszú csatornaszakaszokat sikerül kitakarítani, valamint sikerült azokat a víztározókat is nád mentesíteni, amelyek a csapadékvizet befogadják - mondta Molnár Pál, aki arról is szólt, hogy nehéz volt-e feltölteni a létszámot.

- Négy-öt évvel ezelőtt azt tapasztaltuk, hogy sokkal nehezebb feltölteni. Most azt tapasztaltuk, hogy 2022-ben nem volt annyira nehéz, vannak olyan emberek, akik a reál szférában, a versenyszférában nem kívánnak és nem is tudnak elhelyezkedni, ők évről-évre visszatérők. Nagy létszámban vannak hölgyek, akik sikeresen tudnak részt venni a közfoglalkoztatási munkavállalásban, de vannak férfiak is egyre nagyobb számban jelentkeznek.

- A Startmunka program keretében kertészet is működik.
- A kertészeti program is tud még menni. Mezőgazdasági program címén 15 főre pályáztunk 2023-ban, ugyanennyi volt 2022-ben is, ami február végével fog véget érni. Itt már az előkészületi munkák folynak, készítjük elő a leendő palántanevelést, ugyanis saját üvegházban tudjuk azokat a palántákat előállítani, amelyek utána szabad földre lesznek kiültetve.

A legszebb konyhakertek eredményhirdetésén is díjban részesültünk, bár a 2022-es év nagyon nehéz volt, de ez nemcsak bennünket, hanem az összes kertészkedő, növénytermesztéssel foglalkozó, de az összes állattenyésztőt is nagyon komolyan érintette. Nekünk talán annyiból volt szerencsénk, hogy annak idején a programot úgy indítottuk, hogy öntözhetővé tettük a területet. Az öntözéssel azért a mezőgazdasági termelés kitettségét tudtuk csökkenteni, az aszálykár enyhítésére mindenféleképpen komoly lépés volt az öntözési lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.