Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 14. 09:15, vasárnap | Helyi

Kreatív kuckó kézműves tehetségműhely

Kreatív kuckó kézműves tehetségműhely

A Nemzeti Tehetség Program keretében „Kunok útját járva” című pályázati projekt valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” című, NTP-OTKP-18-0102 pályázati azonosító számon szereplő „Kunok útját járva” elnevezésű nyertes pályázat valósult meg Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában.

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 863.000 Ft.

A pályázati programban az óvoda „Kreatív kuckó” Kreatív kuckó kézműves tehetségműhelye vett részt 10 gyermekkel Nagy Tiborné tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

A 30 órás program célja a lokális nagykunsági értékek megismertetése a helyi népi kultúra színes világának, értékeinek gyermekek elé tárásával, a néphagyomány ápolásával, átörökítésével, közös megélésével, érzelmi kötődés kialakítása helyi értékeink, népi kultúránk iránt, a kun tudat csírájának elültetése, a kun műveltség formálása a kunok történetének, kultúrájának együttes felfedezése által.

A gyermekek egyedi, alkotó módon jelenítették meg produktumaikban átélt élményeiket, a felfedezett helyi népi kultúra értékeit, a néphagyományokat, a történeti látványosságokat. Megismerkedtek a kunok által alkalmazott jellegzetes technikai fogásokkal, anyagokkal, azok elmélyült, változatos alkalmazásával fejlődött kreatív gondolkodásuk, feldolgozási képességük, miközben gazdagodott alkotó képzeletük, kreativitásuk.

A projekt megvalósítása során a gyermekekkel megtekintették a kunok öröksége - Népélet a Nagykunságban - című állandó kiállítást, készítettek kunsági tulipános festett ládát, kunsüveget posztóból, tarsolyt bőrből a szülők bevonásával.
A Kántor Sándor Fazekasházban a helyi népi kézművesség, a fazekas művészet csodáinak megtekintését az agyaggal való ismerkedés követte.

Élményszerző programokon vettek részt helyi alkotóművészekkel együttműködve, Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművésszel, műhelyében, Pinczésné Soós Gyöngyi csipkeverő, kunhímzővel.

Lazító programként kirándultak a debreceni Tímárház- Kézművesek Házába, a Bene tanyára, ahol megtekintették a "Pusztai Róka" Nomád Hagyományőrző Egyesület bemutatóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.