Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 15. 13:16, hétfő | PR

Különleges ízesítésű pálinkák házi pálinkafőző által

Különleges ízesítésű pálinkák házi pálinkafőző által

A pálinkafőzésre készülést időben el kell kezdeni. Ugyanis a megfelelően finom gyümölcs megtalálása nem könnyű feladat. Ráadásul, ha saját gyümölcsből készítjük, akkor egész éves munkáról van szó.

A gyümölcsfákra, szőlőtőkékre figyelni kell, gondozni kell őket. Az időjárással ugyan nem tudunk mit kezdeni, de attól még érdemes mindent megtenni azért, hogy a lehető legfinomabb legyen a termés, hogy isteni pálinkát készíthessünk belőle házilag. Ugyanis a gyümölcs ugyebár elengedhetetlen hozzá, de ahhoz, hogy különleges italt készítsünk, izgalmas ízkombinációkat hozhatunk létre saját magunk is.

Hogyan kell pálinkát főzni otthon?

Kétféle módszer létezik. Van az egylépcsős és kétlépcsős készítési mód, hazánkban a kisüsti, azaz a két menetes módszer az elterjedtebb. Az egylépcsős vagy kétlépcsős pálinkafőző berendezés ugyanazon az elv mentén működik: a lepárolandó anyagot, azaz a cefrét, a lepárlóedényben hevítik. A különböző forráspontokat kihasználva választjuk szét az összetevőket, a cél, hogy az alapanyagokból kiváljon az etil-alkohol és az aromaanyag(ok).

A pálinkafőzés menete

Az első lepárláskor arra kell ügyelnünk, hogy a cefre ne égjen le, azaz a szilárd gyümölcshús ne kozmáljon oda, és ne keletkezzen túl sok hab.

A második lepárláskor választjuk szét az összetevőket, és tovább tömörítjük a cefrét. Az előpárlatban vannak a mérgező anyagok, ezekre nincs szükségünk. A középpárlat maga a pálinka, az utópárlatban a kellemetlen ízek halmozódnak fel. Az előpárlat elválasztása a legkritikusabb pont a pálinkafőzés során. Pontosan el kell találni, hogy mikor ér véget és kezdődik a középpárlat. Az utópárlatot ne öntsük ki, ha sokat összegyűjtöttünk belőle, azt is újra le lehet párolni.

A középpárlat, azaz a nyers pálinka még nem iható. Azt bizony jó pár hónapig pihentetni kell, napfénytől elzártan érlelni, időnként szellőztetve, mire összeérnek az ízek.


Különleges ízvilág

Az ágyas pálinkákat legtöbbször aszalt gyümölcsre öntjük és pihentetjük, de nem feltétlenül kell aszalványokban gondolkodnunk. A meggy, szilva, barack, áfonya, vadszeder, vadmálna, vadcseresznye... nagyon finom ízt kölcsönöz a pálinkáknak minden formájukban.

Ám az ízkombinációknak csak a képzelet szabhat határt! A kökény, a som vagy a berkenye pálinka ma már nem is olyan ritka - bár igen drágának számítanak a ritka növény miatt -, és a birs, a dió vagy mogyoró pálinkával is gyakrabban találkozhatunk már.
Érdemes kísérletezni az egzotikus gyümölcsökkel is. A mangó, a citrom és a narancs is kiválóan ízesítheti meg a házi pálinkánkat. Sőt, még gránátalma és banánpárlatról is hallottunk már, tehát ezekkel a gyümölcsökkel is kiválóan együtt tud működni a pálinka. Csak győzzük mind kipróbálni őket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.