Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 23. 09:58, kedd | Helyi

Kun-Mediátor ügy: Folytatás Márciusban

Kun-Mediátor ügy: Folytatás Márciusban

... a tárgyalásra idézett tanúk nem jelennek meg ...

Márciusban további tanúk kihallgatásával folytatódik a Kun-Mediátor ügy tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken

A Szolnoki Törvényszéken 2018. január 18-án és 22-én további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódott az ún. Kun-Mediátor ügy tárgyalása. Az eljárás ezen szakaszáig a vádirat ismertetésére, valamint a vádlott és 27 tanú kihallgatására került sor. Az ügy tárgyalása 2018. március 1., 8. és 12. napján további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódik. A tárgyalási napokra a bíróság összesen 18 tanút idézett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017. június 9-én 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 2 rendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a vádlottal szemben, aki a vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a vádemelést követően azonnal megkezdte az 1700 oldalas vádirat és a mintegy 60.000 oldalas nyomozati anyag feldolgozását, és a bírósági eljárás megalapozott és minél időszerűbb lefolytatása érdekében 2017. július 26-án előkészítő ülést tartott. Ezen az ügy különös bonyolultságára figyelemmel a bizonyítás keretének, terjedelmének és a bizonyításfelvétel sorrendjének meghatározása érdekében az ügyészt, a vádlottat és a védőt meghallgatta, és november 6., 9. és 13. napjára kitűzte az első, három napos tárgyalás időpontját.

A 2017. november 6-ai első tárgyalási napon a vádirat ismertetésére, a vádlott kihallgatására és a vádlott családtagjainak tanúkénti kihallgatására került sor. November 9-én a második és november 13-án a harmadik tárgyalási napon pedig a bíróság az egykori Kun-Mediátor Kft. alkalmazottait hallgatta ki tanúként, és megkezdte a sértettek tanúkénti kihallgatását. Az ügy tárgyalása 2017. december 21-én, majd 2018. január 18-án és 22-én további tanúk kihallgatásával folytatódott. Az eljárás ezen szakaszáig 27 tanú kihallgatására került sor.

A vádlott idáig nem tett vallomást. A váddal kapcsolatban tett észrevételében kifogásolta a nyomozóhatóság munkáját: véleménye szerint nem az igazság kiderítése volt a céljuk, csak hogy minél hamarabb lezárják az ügyet. Elmondta, hogy bízik abban, hogy a bírósági eljárásban kiderül az ártatlansága, mert lehet, hogy hibázott, de bűnt nem akart elkövetni. Csupán végezte a napi tevékenységét, próbált minél több és nyereségesebb tranzakciókat végrehajtani, teljesíteni a cég által vállalt kötelezettségeket. Álláspontja szerint a vád torzított adatokon alapul.

Az MTI azon kérdésére, hogy várhatóan mikor kerül sor ítélethozatalra az ügyben dr. Papp Judit, a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője 2018. január 19-én az alábbiakat mondta el:

„Már az első sértettek tanúkénti kihallgatása során nyilvánvalóvá vált a bíróság számára, hogy az ügy károsultjainak tanúkénti kihallgatása a vártnál jóval több időt vesz majd igénybe: egy-egy tanú esetében a büntetőügyekben megszokott, átlagosan legfeljebb egy-másfél óra helyett akár két-három órát is, melynek az az oka, hogy nagyszámú olyan okiratot kell a bíróságnak a tanúk elé tárni, melyeket a nyomozás során nem tártak eléjük az eljáró hatóságok. Mindez több száz kihallgatandó tanú esetében jelentősen elhúzhatja az eljárást.

Az ügy tárgyalását emellett sújtja az az országos jelenség, hogy a tárgyalásra idézett tanúk nem jelennek meg a tárgyaláson, így a bíróság nem tudja kihallgatni őket, és újabb tárgyalási napra ismételten idézni kénytelen őket.

Mindezt tetézi, hogy az elmúlt hetekben számos a törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó új, soron kívül intézendő büntetőügy érkezett a Szolnoki Törvényszékre, melyek egy részében a Kun-Mediátor ügyet is tárgyaló bírónak kell eljárnia.

A Kun-Mediátor ügy változatlanul egyértelmű prioritást élvez, ennek ellenére, mindezen körülmények miatt a Szolnoki Törvényszék előreláthatóan idén nem fog ítéletet hozni az ügyben.”

Az ügy tárgyalása 2018. március 1., 8. és 12. napján további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódik. A tárgyalási napokra a bíróság összesen 18 tanút idézett.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.