Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 08. 18:16, szombat | Helyi

Lakossági fórum a Városházán

Lakossági fórum a Városházán

Karcag Város Önkormányzata a \"Karcag város 2. számú öblözetének csapadékvíz elvezetése\" című projekt megvalósításához Európai Uniós támogatást kapott.

A beruházásról főleg a Katolikus városrész lakosait várta tájékoztatóra a Városházára Szepesi Tibor polgármester.

A Katolikus városrész csapadékvíz-elvezetése régóta megoldásra vár. Most a sikeres TOP-os pályázatnak köszönhetően ez megvalósulhat, s ilyen átfogó csapadékvíz-kezelés még eddig nem volt Karcagon - mondta köszöntőjében Aranyász János, a projekt kommunikációs szakembere, aki bemutatta a projektért felelős Madarasi Péter műszaki ellenőrt is.

A projektet Szepesi Tibor polgármester foglalta röviden össze, s mint elmondta, a tervek az érintett utcákra elkészültek, a vízjogi engedélyt is megkapta a város, a közbeszerzés lezárult, a héten a kivitelező is kiválasztásra került. A cég a környék négy településen végzett hasonló nagy beruházást, megelégedéssel. A szerződés aláírása után nincs akadálya annak, hogy július közepén átadják részére a munkaterületet - fogalmazott a városvezető.

A TOP-2.1.3-16-JN1-2021-00014 projekt keretében az alábbi fejlesztések valósulnak meg év végéig: 10.253 méter hosszan épül nyílt vagy burkolt csatornahálózat, annak tartozékaival (áteresz, kapubejáró), valamint 1353 méter hosszan zárt csatornahálózat. Épül egy 4200 m3 hasznos térfogatú záportározó és egy 400 l/s összkapacitású csapadékvíz-átemelő telep is.

A projekt fő célja, a környezet biztonságának növelése, állapotának javítása, belvíz és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének javítása, a további környezeti károk megelőzése.

Jelenleg a Katolikus városrész utcában - ezek jórészt a K betűs utcák a piactól kezdődően - a csapadékvíz elvezető csatornák nem képesek a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló vízmennyiséget elvezetni, így ilyenkor sok helyen víz áll az utakon, néha az udvarokon is. A most elnyert mintegy 800 milliós beruházással megvalósul ezen utcákban a csapadékvíz elvezetése, a vízi létesítmények műszakilag megfelelő állapotba kerülnek, így a jövőben megakadályozhatóak lesznek a nagyobb károk mind a közterületen, mind a magántelkeken.

Az árokrendszerek karbantartása sok esetben az érintett utcákban az átereszek újraszintezésével, kiépítésével jár majd együtt, ehhez a városvezető és a műszaki ellenőr is a lakosság türelmét, megértését, közreműködését kérte, de az is elhangzott, hogy az ingatlan előtti csapadékvíz-elvezető (árok) szakasz tisztántartása az ingatlan tulajdonosának /használójának a kötelessége!

Az új záportározó megépítésével, a Sistak környezetének a rendezése is megtörténik, itt szabadidő parkot alakítanak majd ki.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a kivitelező időben értesíteni fog minden érintett lakóingatlan tulajdonost legalább egy héttel az adott utcákban a munkák megkezdése előtt, hiszen sok helyen akár a kapubejárókat is fel kell bontani.

A munkák elvégzése után a kivitelező azokat visszaállítja és az utakat is rendbe teszi minden esetben. A munkákra mintegy 5 hónapja lesz a kivitelezőnek, így várhatóan egyszerre több utcában is megkezdődnek majd a munkák, melyekről időben tájékoztatják az érintett lakosokat.

Miután többen is kérték, így a projekttel érintett utcák térképét nemcsak a város honlapján és a Városháza aulájában lehet megnézni, a Karcagi Hirmondóban is megjelentetik majd - ígérte a városvezető, aki azt is kérte, ha valakinek kérdése van, keresse őt, a műszaki ellenőrt vagy a polgármesteri hivatal dolgozóit is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.