Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Július 05. 12:23, kedd | PR
Forrás: (x)

Légkompresszor a gyártósorok támogatására

Légkompresszor a gyártósorok támogatására

A kompresszorok mind a hobbi- mind az ipari felhasználók számára fontos támogató eszközök lehetnek. Feladatuk egyszerű, de munkájuk sok esetben pótolhatatlan.

Jó példa lehet erre egy ipari gyártósor, ahol a sűrített levegőellátás alapvető fontossággal bírhat.

Kompresszorok akkor és most

A kompresszorok, vagy hagyományosabb elnevezésük szerint gázsűrítők jóval nagyobb múltra tekintenek vissza, mint azt talán sokan gondolnák. Első megjelenésük évszázadokkal ezelőttre tehető. Annak az eszköznek persze nem sok köze volt egy ma is elérhető légkompresszor felépítéséhez, ám mindenképpen említést érdemel. A légkompresszor-reneszánsz az 1970-es években indult el az olasz FIAC gyár jóvoltából. Megjelentek a hordozható modellek és számos különféle technológia került alkalmazásra.

Bár a működési elv szempontjából a legtöbb korábbi modell mára eltűnt, mégis szerves egészként érdemes tekinteni a légkompresszor fejlődéstörténetére. Mára a kínálatot két típus határozza meg, ezek a dugattyús- és a csavarkompresszorok. Míg előbbi az egyszerűbb barkács célokat hivatottak kiszolgálni, a csavarkompresszorok jóval komolyabb ipari igénybevételre lettek tervezve. Ez utóbbi légkompresszor család jelenti a készülékek csúcskategóriáját, melyek legdrágább modelljei már egészen modern megoldásokat rejtenek.

Csavaros működési elv

Az, hogy miért épp a csavarral működő légkompresszor lett az ipar nagyágyúja elsősorban a működési elvvel és a vele összefüggő teljesítménnyel magyarázható. Ezen eszközök esetében a levegő sűrítéséért két csavar felel. Ezek persze nem a megszokott, hétköznapi csavarok. Két, egymással szemben mérnöki precizitással elhelyezett orsóról van szó, melyek nagysebességű, ellentétes forgása végzi a beszívott környezeti levegő sűrítését, illetve szállítását. Egy ilyen légkompresszor óriási és ami még fontosabb, folyamatos teljesítményre képes.

Egy dugattyús légkompresszor a túlhevülés okán csak szakaszosan képes előállítani a sűrített levegőt, ám ez a csavarkompresszor esetén nem áll fenn. Az eltérő működési elv folyamatos sűrítést biztosít. Adott esetben a fölösleges levegő pedig tartályban kerül tárolásra, így - ha szükséges - azonnal elérhető. Az ipari szereplők, gyártók számára ez a fajta folyamatosság és teljesítmény pedig nélkülözhetetlen, hiszen a termelésnek is folyamatosan haladnia kell, a legkisebb kiesés is problémákat okozhat.

A gépek szolgálatában

Egy légkompresszor az iparban számos munkafolyamatnál a felhasználók segítségére lehet. Gyártósorokon gyakran alkalmaznak például pneumatikus elven működő robotokat, gépeket. Ezek működtetése sűrített levegő nélkül lehetetlen. Ezáltal a légkompresszor közvetlenül járul hozzá a termékek gyártásához. Az ipari kompresszorok és légsűrítő rendszerek már egészen összetettek is lehetnek, ezzel is alkalmazkodva akár az ipar 4.0 követelményeihez és az automatizált megoldásokhoz.
Ennek megfelelően a csavarkompresszorok kínálata is számos különböző felhasználói szintre kínál készülékeket még az iparon belül is. A legfejlettebb légkompresszorok már mikroprocesszoros vezérléssel bírnak, melyek a korszak legkomolyabb elvárásainak is megfelelnek. Ha azonban nincs szükség ennyire összetett és modern készülékre, a forgalmazók kínálata ugyanúgy rendelkezésre áll. Fontos, hogy vegyünk igénybe szakértő segítséget, hiszen így juthatunk a leginkább saját igényeinkre szabott megoldáshoz.

Címkék: légkompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről