Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 30. 19:34, szombat | Helyi

LEGSZEBB KONYHAKERTEK

LEGSZEBB KONYHAKERTEK

biológiai sokféleség nemzetközi napja avagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-re esik.

biológiai sokféleség nemzetközi napja avagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-re esik.

Ez egy olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitására), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. Különleges dolog, hogy „A legszebb konyhakertek” -Magyarország legszebb konyhakertjei program idei évi témája, a fent említett biodiverzitás. Az ez évi versenykiírásról és a program részleteiről beszélgettünk Sári Kovács Szilviával, Karcag város alpolgármesterével, „A legszebb konyhakertek” -Magyarország legszebb konyhakertjei program programigazgatójával.
- Ebben az évben is folytatódik a verseny, amely az elmúlt évek alatt, hatalmas ívet futott be. Mit lehet tudni az idei versenykiírásról?

- Az idei év versenykiírása a kategóriák tekintetében tulajdonképpen nem változott, viszont az év programja, kiemelt témája: bevinni a sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe - vagyis a biodiverzitás lett. Ennek jegyében szeretném, hogyha a kertek tényleg mindenféle növényben, gazdagok lennének. Ebbe beletartoznak a zöldségek mellett a virágok, a dísznövények és akár a gyomok is, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor, milyen növény vonz be egy olyan rovart, amely a kártevők elleni védekezésben segít bennünket. De nemcsak a madarakban, rovarokban - ahogyan eddig is tettük - gondolkodunk. Szeretném, hogyha emlősökkel és kétéltűekkel is megtelne a kert. Lennének békák, melyek a szúnyogokat és a legyeket riasztják és fogyasztják, és lennének sündisznók is, amelyek szintén nagyon hasznosak tudnak lenni a konyhakert életében. Tehát úgy gondolom, hogyha egy kert sokféle élőlénynek ad otthont, sokféleséget tartalmaz, sokszínű, akkor egy biológiai egyensúly teremtődik meg és ezáltal talán még kevesebb lesz azoknak a kártevőknek a száma, amelyek ellen nekünk sokszor vegyszerekkel kell védekeznünk.

- Mi a jelentkezési határideje a versenynek és milyen felületeken lehet ezt megtenni?

- Igazság szerint a jelentkezési mód nem változott. A Karcagi Hírmondó hasábjain is megjelent a hirdetésünk, ahol a jelentkezési lap is megtalálható. Abban az esetben, ha a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel valaki telefonon keres meg bennünket, természetesen az is megfelelő, vagy ha a Polgármesteri Hivatal gyűjtőládájába a jelentkező a nevét és elérhetőségeit megadja, az is lehetséges. Sajnos most a koronavírus-járvány felülírt mindent. Első körben azokra fogok számítani, akik eddig is jelentkeztek, de természetesen várom az új jelentkezőket is. A lényeg, hogy minél többen mutassák meg a kertjüket, hiszen biztos vagyok benne, hogy ebben a veszélyhelyzetben, amikor kényszerűen otthon töltöttük a napjainkat, nem telt haszontalanul és nagyon sokan a kertészkedés mellett voksoltak, és elkezdtek konyhakertet kialakítani, ha eddig nem is volt nekik. Bízom abban, hogy nagyon sok ilyen karcagi van. Lényeges, hogy az ő jelentkezésüket lássuk, hiszen így példával tudunk élni mindenki felé, hogy minden rosszban van valami jó, és mindennek meg lehet találni azt a kis hasznát, amit a magunk oldalára tudunk fordítani.

- Hatalmas ívet járt be a program határon innen és túl. A szervezőkben, a program tervezésének ideje alatt föl szokott-e merülni az a kérdés, hogy vajon lesz-e új résztvevője a megmérettetésnek?

- Igen. Mindig vannak olyan jelentkezők, akik újdonságszámba mennek. El lehet ezt mondani a kis- és a nagyvárosokról is. Nagyon örülök annak, hogy idén is vannak olyan települések, nem is egy, hanem több, amelyek elsőként csatlakoznak a programhoz. Bízom benne, hogy mindez sikeres lesz és az előttünk álló években is mellettünk maradnak, partnereink lesznek és folytatni fogják „A legszebb konyhakertek” programot akár éveken keresztül is.

- A programnak köszönhetően, a versenyzők között milyen kapcsolatok alakulnak ki? Mi a tapasztalat, milyenek a visszajelzések?

- Igazság szerint csak a mi rendezvényeinken találkoznak, hiszen akkor az országos díjra jelöltek, illetve az országos díjat kapottak is két külön rendezvény kapcsán, össze tudnak jönni. Tulajdonképpen számos barátság köttetett már így. Főleg az egymáshoz közelebbi településeken lakók járják be egymás kertjeit és cserélnek tapasztalatot. De arra is volt, van példa, hogy az ország két végén élő versenyzők tartják egymással a kapcsolatot. Külön öröm számomra, hogy kertbarát társaságok, civil szerveződések létesültek, létesülnek a program köré.

- Számos pozitív hozadéka van ennek a programnak, de talán a kertművelő hagyományok és közösségépítés kiemelkedik mindközül?

- Úgy tudom, nagyon sokan kertészkednek, hogyha nem is mutatják meg a kertjüket. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a kertművelés hagyománya nálunk hosszú évtizedekre, évszázadokra nyúlik vissza, és hatalmas tudás van az idős emberek birtokában. Ők azok, akik még kertészkednek és nagyon fontos, hogy a fiatalokat is maguk köré gyűjtsék. Egyébként ez így is történik, ahogyan a visszajelzések beérkeznek hozzám egy-egy rendezvényen, vagy a program bármely megmozdulása révén. A gyermekek jelen vannak az idősebbek mellett. Ez azért is jó, mert óhatatlanul megtanulják, hogy hogyan kell elkezdeni kertészkedni. Egyébként mi ebben az időszakban külön segítséget nyújtunk azoknak az embereknek, akiknek nem volt lehetősége megtanulni idős szülőktől, nagyszülőktől a kertészkedést, de szeretnék ebben az időszakban ezt elkezdeni. Ezért indult útjára egy minden nap jelentkező öt-hatperces útmutatás, hogyan kell a kertet akár a nulláról elkezdeni művelni, s gyönyörű zöldséges- és gyümölcsös kertté varázsolni. Országos- és életműdíjas kertművelőink adnak tanácsot és elmondják, hogyan csinálják ők, és a példájukat követve mindenki kialakíthatja magának a saját kis kertjét. Úgy gondolom, hogy ez nagy segítség lesz azoknak, akik valóban művelni szeretnék a kertjüket. Ezek a rövidfilmek betekintést engednek a kertművelés, annak kezdetétől végéig. A fiatalok nagyon nyitottak, főleg a környezettudatosságot tekintve. Az idei év témája így tehát kedvezni fog nekik is, viszont talán a legfontosabb az, hogy a család apraja-nagyja együtt munkálkodik..

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.