Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 02. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Lezsák Sándor: Mindszenty életútja példát mutat a magyarságnak

Lezsák Sándor: Mindszenty életútja példát mutat a magyarságnak

A Mindszenty-emlékérem két kitüntetettje, Kuklay Antal nyugalmazott plébános (b) és Zinner Tibor jogtörténész.

Mindszenty József bíboros életútja példát mutat a magyarságnak és a kereszténységnek - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke A köztünk élő Mindszenty című konferencián szombaton a Parlamentben.

A Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság rendezvényén Lezsák Sándor kiemelte: a társaság célja, hogy a bíboros emlékét erősítse konferenciák, tanácskozások szervezésével, könyvek, tanulmányok kiadásával, ösztöndíjak odaítélésével, amivel igyekeznek "egészséges Mindszenty-kultuszt" létrehozni.
Felhívta a figyelmet arra: Esztergomban egészalakos Mindszenty-szobrot avatnak májusban, ezenkívül országos szinten számos, Mindszentyre emlékező összejövetelt rendeztek, a Csendes-óceán kis szigetén, az 1994 óta független Palaun pedig Mindszenty József középiskola működik azzal a céllal, hogy "jó állampolgárt, jó keresztényt és jó palauit" neveljen.
Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a bíboros "élő hitet táplál", és emlékezete jelen van akkor is, "amikor róla beszélünk". Sokan tevékenykednek azért, hogy a bíboros élete a jövőben is példát jelentsen a következő generációknak - mutatott rá Lezsák Sándor, aki az eseményen tolmácsolta Kövér László házelnök üdvözletét a résztvevőknek.
A rendezvényen Mindszenty-emlékérmet adtak át Kuklay Antal nyugalmazott plébánosnak és Zinner Tibor jogtörténésznek.
Horváth Béla, a Mindszenty Társaság tagja laudációjában elmondta: Kuklay Antal 1953-tól járt a budapesti papi szemináriumba, 1956-ban társaival röpiratot szerkesztett, amelyben Mindszenty és a bebörtönzött papok kiengedését és a szerzetesrendek újraalapítását követelték. 1956. november 3-án részt vett az Állami Egyházügyi Hivatal dokumentumainak - besúgójelentések, nyilvántartások - lefoglalásában. A forradalom és szabadságharc leverése után segített a nemzetőrök menekítésében, tevékenységéért 1957-ben letartóztatták, 1958-ban 10 év börtönre ítélték, amnesztiával 1963-ban szabadult. Ezután rendőri felügyelet mellett, a lelkipásztori munkától eltiltva élt, Sátoraljaújhelyen segédmunkásként dolgozott, ezalatt pedig katolikus gyűjteményt hozott létre Sárospatakon. Később a borsodi Köröm község plébániáján szolgált.
Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság leköszönő titkára Zinner Tiborról elmondta: a 20. századi történelmet, ezen belül a diktatúra természetrajzát kutatja. Történelem-földrajz szakon végzett, majd tanársegéd volt a Debreceni Egyetemen, ezután az országos levéltár tudományos kutatója lett. Az Ébredő Magyarok Egyesületének korai történetéről írt monográfiával védte meg disszertációját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán tiszteletbeli egyetemi tanár, ezenkívül a miskolci, a győri és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának oktatója. Kutatási területeihez tartozik a koncepciós perek bíráinak, ügyészeinek szerepe, illetve Mindszenty elítélése, rabsága és az Egyesült Államok nagykövetségén töltött időszaka.
A konferencián előadás hangzott el egyebek mellett Mindszenty József boldoggá avatásának helyzetéről, a Mindszenty-zarándoklatokról és a bíboros szülőházából berendezett emlékházról.
Az ünnepség keretében számos diáknak Mindszenty-ösztöndíjat adtak át, valamint kiosztották az Egyházüldözés a Rákosi-Kádár-diktatúrában című pályázat jutalmait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;