Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Április 09. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

LOVAS HÚSVÉT HAJDÚSZOBOSZLÓN

LOVAS HÚSVÉT HAJDÚSZOBOSZLÓN

Lóról is lehet locsolni. Sőt, lovon ülő hölgyeket is meg lehet locsolni. Kivált egy lovastanyán. Nem mese, ez maga a valóság.

A szemünk láttára kopik ki a húsvéti locsolás hagyománya, erre fel ezen a tanyán nem hogy népviseletben, de lovon locsolnak.

BARANYAI NIKOLETT:
-A legjobb az, mikor családdal ide kijövünk és lovak közt ünnepeljük ezt az ünnepet. Már évek óta így van, kiskorom óta ide szoktunk jönni, mindig lovakkal ünnepeljük és itt vannak a barátaink, családom, mindenki.


Hogy a frissítő öntözéstől a hölgyek nem sikongatnak, az is meglepő. Még meglepőbb viszont, hogy a lovak is csendben tűrik az efféle megpróbáltatást.

KÁPOSZTÁS KATA:
-Mi mindig a családdal töltöttük, volt, hogy elmentünk kirándulni, de most az az újdonság, hogy ide ki szoktam jönni a lovardába minden alkalommal, ha tehetem.


Hagyományőrző, autentikus, archaikus- bármilyen jelző ráaggatható az ilyesfajta húsvéti akcióra. Aki viszont viseletben locsol, bátor ember.

SÁROSI BALÁZS:
-Kell egy kis merészség, hogy felvegyenek egy ilyet, mert a mai világban már úgymond kicsit kinézik az ilyet, de hogyha van elég bátorság az emberben, akkor simán felveszi és ilyen közösségbe jön, ahol tisztelik, akkor ott nincsen semmi baj.


A férfiak komolyan veszik a locsolást, a meglocsolt hölgyek meghatottak, a lovak pedig higgadtak.

MÉSZÁROSNÉ SÁRKÖZI ÉVA:
-Jó néhány nappal ezelőtt a lányokkal már a hagyományos hímes tojást festettük, kosárkába raktuk, hogyha érkeznek a legények és megkérdezik, hogy „szabad-e locsolni?”, akkor természetesen meg tudjuk őket kínálni ezekkel a tojásokkal is. Mivel láthatják, hogy itt lovak vesznek minket körül, átlag hétköznapokon is és ilyenkor Húsvétkor a hagyományokhoz is igyekszünk beilleszteni a lovaglást, a lovakat hozzászoktatni magához ehhez a sok emberhez, a különböző tárgyakhoz, hagyományokhoz. Egész évben készülünk arra Lapos László vezetésével, hogy a lovak meg tudják szokni, hogy ha egy vizes vödörrel a csikósok meglocsolják a lányokat, akkor ne riadjanak meg.

A lovastanyás locsolást sem ló, sem hölgylovasa nem úszta meg szárazon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.