Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Szeptember 03. 05:04, szombat | Helyi

MAGYAR FALU PROGRAM

MAGYAR FALU PROGRAM

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke részvételével egyeztettek a karcagi Városházán

A Tisza-tó és a Nagykunság térsége kistelepüléseinek vezetőivel egyeztetett a Magyar Falu Programról és annak 2023-as lehetőségeiről a karcagi Városházán Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

Az országjárás kapcsán milyenek a programról a tapasztalatok? - kérdeztük Gyopáros Alpártól.
- Gyakorlatilag négy éve járjuk a megyéket, ezeket a kistelepüléseket, hiszen amikor 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök úr meghirdette a Magyar Falu Programot, akkor azt a határozott célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan programot valósítsunk meg, amit magukkal a falvakban élőkkel együtt élünk. Elsősorban természetesen a falvak vezetőivel, polgármesterekkel, alpolgármesterekkel találkozunk, emellett civil szervezetek tagjaival, egyházközségek tagjaival, vagy éppen egy-egy közmeghallgatás vagy fórum keretében a falvakban élőkkel beszélgetünk, mert szeretnénk becsatornázni azokat az igényeket, azokat a valós igényeket a kormányzatba, amelyeket mi beépítünk a Magyar Falu Programba, hogy olyan támogatásokat, programokat finanszírozzunk, amire valóban szükség van helyben. Utcák, járdák, településeket összekötő utak felújításáról beszélünk, intézményfejlesztésekről, intézmények bővítéséről. Nagyon sok helyen indítottunk új intézményeket, óvodákat, bölcsődéket. Összességében azt tudom mondani, hogy a falvakban élők életminőségét szeretnénk javítani, mivel az a célunk, hogy belátható időn belül elérjük azt az alapszolgáltatások szintjén legalábbis a városokban élők életminőségét, hogy jó legyen falvakban élni.
- Néhány adatot tud megyénkre vonatkoztatva mondani?
- Igen. Összességében Jász-Nagykun-Szolnok megyében azt el tudjuk mondani, hogy már jóval több, mint 20 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósult a megyében és folyamatban is vannak fejlesztések. Ráadásul látjuk már a következő évi költségvetést, látjuk, hogy folytatódik 2023-ban is hasonló intenzitással, mint az elmúlt években a Magyar Falu Program. Itt a karcagi térségben is már realizálódott több mint 6 milliárd forintnyi fejlesztés. Ebben vannak civil szervezeti, önkormányzati, egyházi támogatások, vannak állami útfejlesztések, működik a falusi CSOK, ami szerintem egy rendkívül fontos alprogramja a Magyar Falu Programnak, hiszen ez egy olyan otthonteremtési támogatási forma, ami kifejezetten arra ösztönzi a falvakban élő fiatalokat, hogyha nem akarnak elköltözni a szülőfalujukból, akkor az állam adjon egy olyan támogatást az otthonuk megteremtésére, ami arra ösztönzi őket, hogy helyben maradjanak, vagy abban a faluban, ahol élnek, nevelkedtek, ott alapítsanak családot. Emellett piaci szereplőket is támogatunk, így falusi kisboltok megmentését célzó programot is végrehajtottunk, tehát elég szerteágazó programot hajtunk végre a Magyar Falu Program keretében, ami mind azt célozza, hogy jó legyen a falvakban élni.
- A találkozókon felmerült kérdéseket be tudják-e építeni a következő pályázati kiírásokba?
- Határozottan ez a célunk, ezért járjuk az országot. Most már több mint 300 helyszínen jártunk szerte az országban, több mint tízezer helyi szereplővel beszélgetve. Természetesen ebben vannak átfedések, akikkel többször is találkoztunk, de pontosan ezért történik ez a konzultációsorozat, hogy valóban a helyben élőktől a valós igényeket tapasztaljuk meg, és be tudjuk építeni a programba.


Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke szerint is megyénk kistelepüléseinek óriási segítség, hogy olyan pályázati program áll rendelkezésükre 100 százalékban nemzeti forrásból, amely könnyen, egyszerűen pályázható, és számos, egyébként más pályázati forrásból vagy saját erőből meg nem valósítható projekt megvalósítását szolgálja.
- Ezek egyébként a kerékpárúttól a ravatalozó felújításán át egészen a más típusú önkormányzati infrastruktúrák karbantartásáig, vagy a településkép megújulásáig nagyon sok mindenre fedezetet nyújtottak, és az is nagyon fontos, hogy emellett pedig olyan falugondnoki hálózat működtetése is a kormányzat elsődleges célja, amely a faluban és a tanyás térségben élőknek a mindennapjait igyekszik könnyíteni, különösen, hogyha mozgásképtelenség, betegség, vagy idős kor jellemzi a lakosságot. Azt is látjuk, hogy ezeknek a forrásoknak a segítségével nemcsak azok a projektelemek újultak meg egyes településeken, amelyek már régi adósságok voltak, hanem olyan projektek is megvalósultak, amelyek innovatívak, amelyek előretörőek és valóban a fiatalok vidéken tartását is érdemben szolgálták. Én nagyon üdvözlöm, hogy ez a program folytatódik, azt is, hogy ma államtitkár úr segítségével az önkormányzatok betekintést nyerhetnek a térség életét és a település életét meghatározó fejlesztésekbe, amely a jövőbe mutató és az összes többi fejlesztési elképzeléshez össze tudja hangolni a települések jelenlegi tervezési és megvalósítási ciklusait. Még nem zárult le az előző időszak, de már a következőket tervezzük, ebből is látszik, hogy nagyon fontos nemcsak a kormánynak, hanem minden döntéshozónak, hogy a vidéki térségben élő embereknek az életminőségén javítson és az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket előbbre hozza.
- A megbeszélésen a polgármesterek, jegyzők is elmondhatják kéréseiket?
- Így van, ha egy program lezárása előtt, a megvalósítás közepén vagyunk, akkor nyilván fölhalmozódnak olyan tapasztalatok, amelyeket érdemes megosztani egymással, hogy tanuljunk belőle. A pályázati felhívások kiírásában, azoknak a döntéseknek a meghozatalában is egy olyan időszak van, ami ahhoz szükséges, hogy egy-egy projekt érdemben eljusson a tervezéstől a megvalósulásig. A mai beszélgetésnek is az lesz a célja, hogy ezek a kérdések a felszínre kerüljenek, hogy az önkormányzatok kéréseit összegyűjtve, akár a jövőbeni felhívások révén ráhatással lehessenek a polgármesterek, és az a térségi szemlélet, amit az országgyűlési képviselők, jelen esetben itt, a Nagykunság térségében F. Kovács Sándor képviselő testesít meg. Ő ismeri a legjobban a választókerületet, az itt élőknek a mindennapi lehetőségeit, gondjait és azokat a feladatokat, amelyeket az önkormányzatok vezetői igyekszenek a testülettel és a rendelkezésre álló erőforrásokkal megoldani, megvalósítani, és ezeket egészíti ki a Magyar Falu Program, ezért ad egy nagyon gyors, realisztikusan felhasználható nemzeti forrást az önkormányzatoknak, hogy ezzel is a településeken élők terheit csökkentse és a régi, vagy akár az új lehetőségek megvalósításához segítse őket.

F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, a választókerületben a Magyar Falu Program 14 települést érint.
- Az elmúlt időszakban azt gondolom minden település sikeresen pályázott, nagyon sok felújítás, új építés valósult meg. Azt gondolom, hogy bízhatunk benne, hogy bármilyen világgazdasági nehézség van az orosz-ukrán háború miatt, a Magyar Falu Program folytatódik, hiszen nagyon sikeres, és a vidék, a kistelepülések felzárkózása miatt mindenképpen fontos, hogy legyen egy ilyen típusú programja is a kormánynak.
- Melyek voltak azok a fejlesztési irányok, amelyek így megvalósulhattak?
- Nagyon sok volt a turizmusban és az oktatásban, bölcsődék, óvodák, egészségügyi intézmények újultak meg, településközpontok. Azt gondolom nem volt olyan rész egy kistelepülésnek, ahova ne tudott volna a Magyar Falu Programra pályázni és nem történt volna előrelépés az elmúlt időszakban. Azt gondolom a pályázati lehetőségek közül ez az egyik legsikeresebb. Jó példát tudunk ezzel mutatni, és a kistelepülések, a falvak, a községek fejlődése szempontjából mindenképpen fontos.
- Az úthálózatok is látványosan megújultak.
- Így van, el tudjuk mondani, hogy még mindig rengeteg munka van, de ha a környéken járunk, akkor láthatjuk, hogy folyamatosan ezt a hátrányt dolgozzuk le. Egyre több út, települést összekötő út újult meg és ez folytatódni fog az elkövetkező időszakban is, hiszen tervezés alatt vannak már akár a '34-es útnak a felújítása, és olyan járási központokat összekötő utak is, amelyek rossz állapotban vannak. Azt gondolom, hogy tovább tudunk a következő időszakban is lépni az úthálózat a településeket összekötő utak fejlesztésében is.
- A mai megbeszélés segítség lesz a jövő évi pályázatokhoz is?
- Így van, Gyopáros Alpár kormánybiztos úr felügyelte az elmúlt időszakban a Magyar Falu Programokat, most is ő felügyeli és jó ez a párbeszéd, hiszen itt a települések vezetői el tudják mondani mit szeretnének, milyen irányba szeretnének menni, és a kormánybiztos úr pedig el fogja mondani milyen lehetőségek vannak. Mindenképpen jók ezek az eszmecserék azért is, mert akik végrehajtják, megvalósítják ezeket az elképzeléseket, el tudják mondani milyen könnyítéseket, milyen segítséget várnak még a kormányzat részéről - fogalmazott a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.