Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 11. 15:14, csütörtök | Helyi

MAKACS GÓLYÁK

MAKACS GÓLYÁK

Szinte az összes gólya visszaérkezett városunkba és térségünkbe

Megpróbáltak áttelepíteni egy gólya párt nem sok sikerrel. A gólyák fészke ugyanis olyan helyen van, ahol sok embert zavar, ami kipotyog belőle. A gólyák viszont nem igazán foglalkoznak azzal, hogy új helyet találtak nekik, ők ragaszkodnak a megszokott fészkükhöz. Hiába bontották el, a gólya pár újraépítette.

Szinte az összes gólya visszaérkezett városunkba és térségünkbe. Ezek a gólyák most újra építik fészküket amit korábban engedéllyel bontottak. Ez a férfi azt mutatja hogy mi zavarja de nem a gólya.

Mint mondta a falu önkormányzata az nemzeti parkkal közösen új helyet jelölt ki a gólyáknak a mostanitól néhány méterre, de a gólyapár ragaszkodik a helyhez.

A gyerekek stábunk ottjártakor éppen összeszedték a lehulló gallyakt amit csak viccesen építési törmeléknek neveztek.

Van aki megérti a zavaró tényezőket

Köztudott, hogy a fehér gólya vonuló madár, a telet a távoli Afrikában tölti. Míg ősszel 2-3 hónap alatt teszi meg az utat, tavasszal ez gyorsított menetben 1,5-2 hónapig tart. Naponta akár 180-200 km-t is repülnek, de a legújabb műholdas megfigyelési adatok alapján tudjuk, hogy ősszel akár 3 hét alatt is elérhetik Afrika észak-keleti tájait. Március utolsó napjaiban elsőként a hímek érkeznek - igazából ők a fészkek gazdái -, közülük is az öregebbek jönnek előbb. Innentől kitartóan őrzik a fészket, és várják a tojó madarakat. Ha egy fiatalabb madár elfoglalja egy öregebb évek óta használt fészkét, akkor bizony kitör a gólyaháború.

Szárnyukat széttárva, tollaikat felborzolva ijesztgetik a másikat, de ha ez sem elég, szárnycsapkodva ütik egymást hegyes csőrükkel. Ilyen verekedés után megeshet, hogy az egyik madár holtan marad a csatatéren, vagy tojásos fészekaljak esetén a tojások a földre kerülnek. A köztudatban a gólya hűséges madár, a valóság ennél csalókább. A tojók nem annyira régi párjukhoz, mint inkább az előző évi fészekhez ragaszkodnak. Így ha egy másik hímet találnak megérkezésükkor a fészekben, zokszó nélkül elfogadják párjuknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.