Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Már nem iható a víz több Hajdú-Bihari településen

Már nem iható a víz több Hajdú-Bihari településen

Hajdú-Bihar megye számos településén is ihatatlanná minősítették a vezetékes vizet a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalom miatt. A megyei tisztifőorvos megtiltotta, hogy a helyiek a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre használják. Az eset hátterében a megváltozott uniós szabályozás áll.

A megyei tisztifőorvos szerdán bejelentette, hogy a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre nem használhatják Mikepércsen. Az Európai Unió előírásai alapján ugyanis csökkentek a megengedett arzéntartalom határértékei, így míg az korábban 50 mikrogramm/liter volt, most már csak tíz. Mikepércsen a csapvízben az arzéntartalom az utóbbi időben 7 és 13 mikrogramm között mozgott.

Időközben már nem csupán Mikepércsen, hanem egy sor másik hajdú-bihari településen is megtiltotta a megyei tisztifőorvos a vezetékes víz ivását vagy főzésre történő felhasználását a magas bór- vagy arzéntartalom miatt. A bór vagy az arzén forralással sem távolítható el a vízből.

Zacher Gábor toxikológus szerint a hatóságnak a törvény betűje szerint kell eljárnia, de hozzátette, az arzén okozta problémák kialakulásának a 11-14-es mikrogramm-mértéknél rendkívül alacsony, mindössze hét a tízezerhez, ez pedig nem egy rossz statisztikai arány. Zacher az arzénes víz veszélyei közé sorolta azt is, hogy növeli például a hólyag- és tüdődaganat kialakulásának esélyét.

A szakember elmondta továbbá, hogy a gyermekeknél, a krónikus betegeknél és a már diagnosztizált rákbetegeknél magasabb a kockázat, de persze ez nem azt jelenti, hogy ők nem ihatnak egy pohár vizet ezeken a településeken. Náluk azonban érdemes arra figyelni, hogy a folyadékbevitel egy jelentős hányada arzénmentes vízből történjen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk