Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marad a bankadó és az egykulcsos adórendszer

Marad a bankadó és az egykulcsos adórendszer

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adóváltoztatásokat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvényének nevezte a normaszöveget. A kormány javaslatára a családi adókedvezmény az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz. A jövőben a házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz.

A parlament egyebek mellett a jövő évre is fenntartotta a bankadót és jóváhagyta a sertés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.Varga Mihály, közölte, hogy marad az egykulcsos adórendszer, ebben nem tervez változást a kormány.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a nemzetgazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott: 2014 a kis keresetű családok adócsökkentésének éve lesz. A miniszter a jogszabály feketegazdaság elleni intézkedéseiről szólva a mezőgazdaság viszonyait rendező lépéseket, a dohánypiac, a trafikrendszer új szabályait emelte ki, és azt, hogy hatósági árat vezetnek be a pénztárgépeket az adóhivatallal összekötő szolgáltatásoknál.

Az adótörvény legfontosabb elemét kétségkívül a családi adókedvezmény kiterjesztése adja. Az intézkedés lényege, hogy azok a szülők, akik a gyermekek után járó kedvezményt jelenleg nem tudják teljes egészében igénybe venni, a következő évtől adójuk mellett a járulékaikat is csökkenthetik. A kedvezmény jelentette lehetséges adómegtakarítás így 16 százalékról a bruttó bér 33 százalékára növekszik.

Az adótörvény két fontos intézkedéssel is igyekszik átláthatóbbá tenni az egyik legfertőzöttebb ágazat, a mezőgazdaság viszonyait. Ezek egyike, hogy az élő és a félsertések forgalmi adója öt százalékra csökken. A megoldást – 2014. január elsejétől – elsősorban az áfacsalások visszaszorításáért vezetjük be. E cél szolgálja az is, hogy a gabona és az olajos magvak kereskedelménél 2018 végéig élnek majd a fordított áfafizetés előírásai, vagyis ezeknél a termékeknél továbbra is a vevőnek kell az áfát lerónia.

Az új típusú, online kasszák beüzemelése napjainkban is zajlik, úgy is mondhatjuk, az átállás időszakát éljük. A folyamat vállalkozások tömegét érinti, így minden felmerülő probléma megoldása nagy jelentőségű lehet. Az adótörvény pedig egy fontos felvetésre ad választ. Az érintettek tisztában lehetnek vele: ahhoz, hogy a folyamatos adatkapcsolat a kassza és az adóhivatal között fennálljon, külső piaci szereplőktől meg kell rendelni az ehhez szükséges szolgáltatást. A szolgáltatásért pedig fix havi díjat kell majd fizetni. A költségek kordában tartásáért az adótörvény kimondja: az adatkapcsolat díjának összegét hatósági ár határozza meg. Mégpedig úgy, hogy a hatósági árat az adópolitikáért felelős miniszter állapítja meg, a rendelkezések megtartását pedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felügyeli majd. Az intézkedés az esetleges versenykorlátozó piaci jelenségeknek is elejét veheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során