Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Január 15. 13:03, vasárnap | Helyi

Megemlékezés a II. világháború áldozatairól

Megemlékezés a II. világháború áldozatairól

A karcagi áldozatokra az érintett családok utódjaival közösen emlékezett a városvezetés

Nyolcvan éve, 1943. január 12-én a Vörös Hadsereg jelentős számbeli és technikai túlerőben lévő magasabb egységei az urivi hídfőből kitörve elsöprő erejű támadást indítottak a 2. magyar hadsereg létszámban és felszerelésben sokkal gyengébb alakulatai ellen. Az urivi áttöréssel vette kezdetét az a 2. magyar hadsereg pusztulásával végződött kegyetlenül véres ütközet, ami mind a mai napig a Don-kanyari tragédiaként él a magyar történelmi emlékezetben. A 2. magyar hadsereg pusztulása a magyar történelem legsúlyosabb katonai veresége; a 207 500 fős személyi állomány csaknem kétharmada, 143 ezer fő került a veszteséglistára. A Don-kanyar az 1526-os mohácsi tragédiához hasonlítható katasztrófa.

A karcagi áldozatokra az érintett családok utódjaival közösen emlékezett a városvezetés - Szepesi Tibor polgármester, Sári Kovács Szilvia és Gyurcsek János alpolgármesterek, Rózsa Sándor jegyző, valamint Hubai Imre, a JNSZ Vármegye elnöke, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász, emeritus jászkun főkapitány, az intézmények vezetői a Református Nagytemplomban. Igét hirdetett és a nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket felidézte Nt. Koncz Tibor esperes.

Az istentiszteletet követően mécsesek gyújtásával a Kun Piéta emlékműnél tisztelegtek az emlékezők a hősök előtt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.