Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Május 26. 05:00, csütörtök | Helyi

MEGEMLÉKEZÉS A KOVÁTS KAPUBAN

MEGEMLÉKEZÉS A KOVÁTS KAPUBAN

A jeles huszárról dr. Pintér Zoltán Árpád, a KMBTE elnöke emlékezett meg.

A Kováts Emlékkapunál a Kováts Mihály Huszárbandérium tagjai álltak díszsorfalat, játszott a Nagykun Honvéd Banda. Az Emlékkapunál a körzet lakói nevében Pánti Ildikó önkormányzati képviselő szólt néhány gondolatot Kováts Mihályról, s a róla elnevezett iskola hagyományápolásáról és arról, hogy a 8. sz. választókörzet lakói is tisztelik a karcagi hős emlékét.

A jeles huszárról dr. Pintér Zoltán Árpád, a KMBTE elnöke az alábbi gondolatokkal emlékezett meg:

- Tisztelettel köszöntöm Önöket a Kováts Mihály Emlékkapunál, közvetve tisztelettel köszöntöm Önöket e rövid múltba révedésen. Az Új Tükör című folyóirat 1978. július 9-i számának 10. oldalán írta dr. Antall József történész, későbbi miniszterelnök:

„A függetlenségi harcokban elszenvedett vereségeink után számos hazánkfia menekült külföldre; nemegyszer idegen zsoldba szegődve, egymás vérét is ontották. (…) Kováts Mihály, vagy ahogy nevét külföldön használta, ’Michael Kováts de Fabriczy’ Karcagon született 1724 augusztusában; a tiszántúli „Kováts másképpen Fabricius” család számos református lelkészt, sőt püspököt is adott már az előző két évszázadban az országnak. (…) Megnyitotta azt a sort, amely azután az amerikai polgárháborúban szélesedett ki igazán, amikor számos tábornok, megszámlálhatatlan tiszt és katona, az 1848-49. évi szabadságharc magyar emigránsai vették ki részüket a harcból. Róluk szólt 1933-tól 1945-ig tartó elnöksége idején Franklin Delano Roosevelt, amikor kijelentette: Azok a magyar vérből származó férfiak, akik közül sokan, szülő hazájuktól távol, száműzetésben teljesítettek vitézi szolgálatot az Unió érdekében, bátor és önfeláldozó cselekedetükért megérdemlik, hogy megőrizzük őket emlékezetünkben - írta dr. Antall József.

Kedves megemlékezők!

Ha egyetlen szóval kellene kapcsolatot vázolnom a Kováts Mihály Általános Iskola, a hasonnevű huszárbandérium és egyesület, valamint ezek névadója között, alighanem a példamutatás kifejezést választanám. Fabriczy Kováts Mihály életét éppúgy a haza és szabadság szolgálatának szentelte, mint tesszük azt ma, egy talán békésebb, de éppúgy kihívásokkal teli világban.

Van, ami évszázadok után is változatlan: határaink mentén most is a pusztítás szele fúj, de legtöbbünk már nem a honvédelemben, hanem más területeken és másképp szolgálja szűkebb-tágabb hazáját, mint szolgálta két és fél évszázada Fabriczy Kováts Mihály. Mégis bátor és hazájukért a tűzbe menő emberekre is éppúgy szüksége van ma a nemzetnek, mint volt két és fél évszázada - hangsúlyozta az elnök.

- A hely, ahol most állunk, szimbolikus jelentőséggel bír. Innen, a szűkebb környékről szökkenhetett szárba egy Karczagújszállásra betelepült köznemesi família ifjú tagjának karrierje, közvetlenül a jászkun önmegváltás, a Redemptio előtt. Kováts Mihály egyike a nemzetközileg is ismert magyar katonatiszteknek. Osztrák, francia, porosz, lengyel és amerikai katonai szolgálatairól szó szerint több száz forrás maradt fenn, aki ezekbe belemerül, úgy ismeri meg Kováts jellemét, mint saját tenyerét. E nehézkes, katona erényekkel teli, nemes szívű és elképesztően bátor katona harcolt mindkét ún. sziléziai háborúban, azaz az osztrák örökösödési- és a hétéves háborúban. A történelem fintora, és a 18. századi háborúk sajátossága, hogy mind a porosz, mind a dunai-Habsburg haderőben szolgált és ért el kiemelkedő teljesítményeket. Kalandos élete sohasem tartotta sokáig egy helyben. Talán napjainkban különös érdekesség, hogy 1773-ig körülbelül 16.000 lengyel katonát képzett ki az oroszok elleni függetlenségi harcra. Élete utolsó, nagy kalandja azonban 1777-ben, 53. életévében vette kezdetét, mikor áthajózva az óceánon George Washington főparancsnok katonájául szegődött Kazimierz Pulasky lengyel gróf harcostársaként, az amerikai könnyűlovasság kiképzőjeként.

A végzet könyvébe közel egyszerre vezethették be Kováts és fegyvertárs-parancsnoka, Pułaski gróf nevét. Kováts Mihály 1777. május 11-én Charleston sáncainak előterében, a lengyel gróf alig pár hónappal később, október 9-én vesztette életét a Savannah visszavételéért zajló hadművelet során. Kettejük közös munkája, a magyar-lengyel fegyverbarátság révén a lovasság fegyvernemének csillaga magasra ívelhetett az amerikai kontinentális hadseregben. Pułaski grófnak, mint lengyel nemzeti ikonnak és mint szabadsághősnek óriási kultusza épült ki az óceán mindkét partján, a lengyelországi Warkától Philadelphiáig, New Yorkig. 2009. november 6-án, a gróf halálának 235. évfordulóján Barack Obama elnök Pułaski gróf számára a tiszteletbeli állampolgárságról szóló okmányt is aláírta, a Kongresszus határozata szerint többek között Charleston 1779. évi felmentéséért. Sajnos e prezidenciális kegy elkerülte a mi karczagújszállási hősünket, aki legnagyobb kincsét, nemes életét áldozta ugyanezért, akit halála után közel 150 évig elfelejtett a művelt világ. Az, hogy ma magyar nemzeti hősként, a szabadságküzdelem mártírjaként, öt nemzet, két kontinens harcosaként emlékezhetünk meg a karcagi Fabriczy Kováts Mihályról, számos történész, újságíró, művész és hazáját tevőlegesen szerető honfitársunk közös érdeme - hangsúlyozta a szónok, aki szerint Fabriczy Kováts Mihály egyike volt azon karcagiak közösségének, akik ország és világ előtt ismertté tették e települést, a lakosok büszke és konok jellemét, acél akaratát.

- Úgy hiszem, teljesen nem hal meg az, akire az utána jövők még tiszteletteljesen emlékeznek. Nekünk, karcagiaknak szóljon e nap az emlékezésről, szóljon a tiszteletadásról és jelentsen e nap büszkeséget közösségünkben - kérte dr. Pintér Zoltán Árpád, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékkapunál. Koszorúzott a KÁMAI vezetése, a KMBTE vezetése, a Kovát-sos Gyermekekért Egyesület vezetése, a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület vezetője is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.