Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2012. Január 07. 14:27, szombat | Külföld
Forrás: HírTv

Megkezdődött a karácsony

Megkezdődött a karácsony

Megkezdődött a karácsony ünnepe az ortodox egyházakban. Moszkvában Kirill pátriárka mutatott be misét.

Az orosz ortodox egyház felajánlotta, hogy közvetítenek a politikai elit és a tüntetők között, hogy véget érjenek a december óta tartó demonstrációk. Szombaton kezdődik a karácsony Grúziában, Szerbiában és a Közel-Keleten is.

Gyertyagyújtással kezdődött az ortodox hívek karácsonyi ünnepe Szerbiában. A belgrádi Szent Száva-templomban a szerb pátriárka vezetésével emlékeztek Krisztus születésére.

Szívesen közvetítene az egyház

Az ortodox világ központjában, Moszkvában Kirill pátriárka politikai üzenetet is megfogalmazott az 5 ezer hívő, köztük Dmitrij Medvegyev elnök előtt. Az egyház közvetítene a hatalmi elit és az ellenzéki tüntetők között, hogy utcai erőszak helyett tárgyalásokkal rendezzék a decemberi elnökválasztás után kialakult helyzetet.

Egyiptomban is volt politikai felhang

Politikai felhangja volt az ünnepnek Egyiptomban is, ahol a kopt keresztények emlékeztek Krisztus születésére – és a rendszerváltásra. A résztvevők között több katonai vezető is volt, és a misén a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom vezetői is részt vettek.

Idén először ünnepelhetünk szabad országban, egy csodálatos forradalom után – mondta Mona Makram Obied, az egyiptomi konzervatív tanács vezetője. A vallási sokszínűség mindenkit arra emlékeztet, hogy egy új és demokratikus Egyiptomot építünk – nyilatkozta egy ellenzéki vezető.

Közel-Keleten hagyományosan ünnepeltek

A Közel-Keleten hagyományosan ünnepeltek. A betlehemi Születés Templomában a jeruzsálemi görög katolikus pátriárka celebrálta a misét, de az összes keleti egyház tagja együtt emlékezett Krisztus születésére, az asszír, az örmény és a kopt keresztények is.

Agyonlőtték a vallási vezetőt

Az izraeli görög katolikus egyház egyik vezetőjét egy nappal karácsony előtt lőtték agyon Jaffában. A rendőrség szerint az esetnek nincs köze vallási ügyekhez, de az indítékot egyelőre nem közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő