Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Augusztus 02. 14:16, szerda | Helyi

Megnyílt Pintér István Pál kiállítása

Megnyílt Pintér István Pál kiállítása

Végzettségét tekintve gépészmérnök, egész életre szóló hivatására nézvést művész. A tavaly elhunyt karcagi festőművész, Pintér István Pál képeiből nyílt kiállítás a Déryné Kulturális Központban.

"István egy nagyon jó ember volt, nagyon hiányzik. Nagyon fáj, hogy nem állhat itt mellettem. Remélem, hogy a festmények tetszenek önöknek."

Könnyek közt ajánlotta a látogatók figyelmébe a tavaly elhunyt Pintér István Pál özvegye férje alkotásait. Az 1948-ban Karcagon született festőművész képeiből legutóbb 2013-ban nyílt kiállítás a Déryné Kulturális Központban.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere az akkori megnyitóbeszédből is idézett:

"A művész személyiségét jelentősen meghatározza az a kultúra, amely az első éveiben körülveszi, formálja, neveli. Ez a kiállítás- már hogy az akkori, de azt gondolom, hogy a mostani is- és így folytatta: ez a kiállítás tehát a hűségről, a barátságról, a közösség szeretetéről és annak erejéről is szól. Ezért fontos tehát nekünk, karcagiaknak, hogy megmutassuk, megőrizzük, megvédjük azokat az alkotásokat, melyek a szülőföldön, vagy a szülőföldről indulva, annak ihletéséből, varázsából születtek, születnek. Ezért fontos számunkra, hogy a mai fiatalok is minélt többször találkozzanak a köztünk élő, köztünk élt, innen elszármazott művészek alkotásaival. Mert ezek az alkotások készüljenek bárhol is, magukban hordozzák a szülőföld szeretetét, az ahhoz való ragaszkodást, hűséget, barátságot, az egész közösséget."

Pintér István Pál egy vele készített interjúban hivatásáról a következőképpen vallott:

"A fény, a mindent meghatározó és éltető fogalom, a napfény a művészetnek ez a megfoghatatlan illúziója, melynek keletkezését, eredetét keresem képeimen. A fény láttatása, vibrálása és színné válása az alkotás folyamán mintha a megvilágított felületeken keletkezne, s így mint jelenséget ábrázolni a feladatom.”

Siposné Novák Ágnes rajztanár így fogalmazott:

"A tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. A művész, az igazi, nem tévedhet semmiféle pályára, s nincs olyan történelmi, vagy helyzeti erő, mely eltéríthetné feladatáról. Nem lehet más, csak író, vagy festő, vagy zenész. Aki így művész, annak végzete van. Ez a legtöbb. Ettől egy művész sem tud elvonatkoztatni, így születik a csoda, az alkotás."

A Pintér István Pál emlékkiállítás augusztus huszonhetedikéig, munkanapokon tíz és tizenhat óra között tekinthető meg a Déryné Kulturális Központban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.