Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2017. Szeptember 18. 13:26, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV sajtó

Megújult a karcagi vasútállomás felvételi és kiszolgáló épülete

Megújult a karcagi vasútállomás felvételi és kiszolgáló épülete

Újabb felújított állomásépületet avattak hétfőn, ezúttal Karcagon.

A Nagykunság fővárosaként is ismert település vasútállomása mostantól esztétikus, korszerű környezetben várja az utasokat. A MÁV Zrt. saját forrásából megvalósuló, 310 millió forint értékű beruházásának eredményeként – a vasúti felvételi és kiszolgáló épületek energiahatékonysági és szerkezeti felújítása mellett – a környezet is megszépült.

A beruházás során megújult a homlokzat, korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, a technikai helyiségek és az utasinformációs rendszer. Az utasok által használt mosdó korábban különálló épületben volt, a felújítást követően a váróteremből közvetlenül és akadálymentesen megközelíthetővé vált. Az épületek elavult fűtési rendszere korszerű, energiahatékonysági szempontból a mai kor követelményeinek megfelelő átalakítása szintén a beruházás részeként valósult meg. Az állomásépületek teljes körű vízszigetelési, tetőszerkezeti és épületgépészeti korszerűsítése mellett a felújítás kiterjedt a közvetlen környezetre is. A kivitelezés során az állomás mellett parkot és buszfordulót alakítottak ki, és bővült a kerékpártároló kapacitás is.
A MÁV saját forrásból további állomásfejlesztéseket tervez a térségben. A közeljövőben a kisújszállási, majd a püspökladányi állomásépületek felújítása kezdődik, amelyek befejezése 2018–2019-re várható.

A felújított épületek átadási ünnepségén beszédet mondott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki egyben a térség országgyűlési képviselője, Dobos László, Karcag polgármestere és Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ünnepség utáni állófogadáson Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében – az állomásépületek energiahatékonysági korszerűsítésére, valamint a környezetbarát vasúti közlekedés stratégiai szerepére utalva – hangsúlyozta: „Következetesen érvényesítjük a szaktárca 2010-ben meghirdetett, 10 évre előre tekintő agrár- és vidékpolitikáját, amely támogatja az energiatakarékos építési technológiák alkalmazását, a környezetbarát fűtési rendszerek kiépítését; a helyi termelést és értékesítést, továbbá a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek piacra jutását; a környezeti terhelést csökkentő vasúti szállítást, valamint a gyors, kényelmes és kulturált közösségi közlekedést.”
Dobos László karcagi polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta a vasút gazdasági, társadalmi és történelmi értékét, egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy a karcagi állomás felújítása olyan beruházás, amely a vidéken élők életkörülményeit javítja. A környezetkímélő vasúti közlekedés népszerűbbé tételével kapcsolatban a városvezető kiemelte a gyors, korszerű és komfortos vasúti közlekedés fontosságát; ennek a célnak az elérésében újabb lépést jelent a most felújított állomásépület.
Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte: „a MÁV-csoport felelősséggel tartozik azért, hogy szolgáltatásait a mindenkori elvárásoknak megfelelően teljesítse”. Majd hozzátette: az utasok kényelmét szolgáló, felújított karcagi állomásépület átadásával a vasúttársaság ismét teljesített egyet a vállalásai közül, és ezzel újabb lépést tett a magas színvonalú szolgáltatásnyújtás felé.
A MÁV az elmúlt években az utazás színvonalának emelése céljából több jelentős fejlesztést hajtott végre a pályahálózatán. Az idei évben – a karcagi mellett – a kaposvári, a keszthelyi és a balatonfüredi korszerűsített állomásépületeket is birtokba vehette az utazóközönség. A tervek szerint az év végéig befejeződik az uniós forrásból finanszírozott tapolcai állomásépület felújítása is.

Háttérinformációk:

A karcagi felvételi épületet utoljára 1988-ban újították fel. A felvételi és kiszolgáló épületek – leromlott, az elvárható komfortérzetet nem biztosító állapotuk miatt – teljes korszerűsítésre szorultak.
A karcagi állomásépületek és környezetük rehabilitációja, ezen belül a műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkák a vasúti szolgáltatások modern technikai és üzletpolitikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően zajlottak.

A helyreállítás terveit a MÁV Zrt. Műszaki Tervezési Főosztályának tervezői készítették. Nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként a PRÍM ÉPÍTŐ Építőipari Kft. szerződött a munkálatok elvégzésére.
A kivitelezés a felújítási munkákra kiírt közbeszerzési eljárás lezárását követően, 2016 augusztusában kezdődött.
A felújítás keretében az épület utólagos vízszigetelését is el kellett végezni. A felújítás előtt még vizesedő pincében elhelyezett régi kazánok helyett az épület padlásterében létrehozott gépészeti térbe telepített, energiahatékony kondenzációs kazán és melegvíztároló biztosítja az épületek fűtését és használatimelegvíz-ellátását.


Teljes egészében megújult az épület villamos hálózata és bővültek a hangosbemondó, tűzjelző és vagyonvédelmi rendszerek is. Az épület mellett oltóvíztározó létesült.


A vasúti műemlék jellegű típusépület homlokzati stílusjegyeinek megőrzése érdekében a homlokzati nyílászárók és felületképzések az eredeti tervek jegyében készültek. A homlokzatfelújításon kívül a tetőszerkezet javítása és héjazatának cseréje is megtörtént. A felújításnak köszönhetően az épületet esztétikus kültéri lámpatestek világítják meg.


Az utasok által használt mosdó a kiszolgáló épületből a felvételi épületbe került, a kor elvárásainak megfelelő kivitelben, mozgáskorlátozott mellékhelyiséggel, vandálbiztos szerelvények elhelyezésével. A kiszolgáló épületből bérelhető üzlethelyiséget alakítottak ki.


Az épület emeletén az üzemi területek irodáit, szociális helyiségeit és a szolgálati lakásokat is felújították.
Az épületek két végén elhelyezkedő területek is megszépültek. Az utasok, a vonatra várakozók a kialakított parkokat is használhatják. Az épület elől induló buszok számára buszforduló épült, és jelentősen bővült a kerékpártárolók száma.

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 07:39, szerda | Helyi

Gyógykezelések a karcagi fürdőben

Újra fogadja a betegeket a karcagi gyógyászati részleg a fürdőben. A koronavírus- járvány miatt természetesen csak járóbeteg- ellátás lehetséges, a nagymedencét fürdővendégek nem látogathatják továbbra sem.

2021. Január 20. 07:37, szerda | Helyi

Nehéz évet zártak a karcagi horgászok

Mennyire befolyásolta a horgászok tavalyi évét a vírusjárvány?- kérdeztük Kalocsai Lászlótól, a Nagykun Horgász Egyesület elnökétől.

2021. Január 19. 23:12, kedd | Helyi

Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Tegnap egy szén-monoxid-szivárgáson és egy kisebb szabadtéri tűzön túl két-két kamionnal, illetve kéménnyel összefüggő káresemény történt a megyében.

2021. Január 19. 15:33, kedd | Helyi

Dohányt, élelmiszert és evőeszközöket lopott egy családi házból

A nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy jászkiséri férfit