Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2012. Április 06. 14:13, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Mi lesz veled, Antarktisz?

Mi lesz veled, Antarktisz?

Az Antarktiszt körülvevő óceánok teljes körzetében jelentősen csökkent a leghidegebb óceáni mélyvíz, az antarktiszi fenékvíz mennyisége – mutatták ki amerikai kutatók az 1980 és 2011 közötti adatokat vizsgálva.

A George Washington Egyetem és az amerikai óceán- és atmoszférakutató intézet, a NOAA két szakembere szerint az elmúlt két évtizedben az antarktiszi fenékvízből átlagosan másodpercenként nyolcmillió tonna tűnik el.

Az óceáni mélyvizek legfontosabb forrásai az Antarktiszt körülvevő óceánok. Az itt képződött sűrű vizek alkotják a világ óceánjainak mintegy 60 százalékát. Az antarktiszi fenékvíz áramlása észak felé oxigénben dús vizet szállít a Csendes-óceánban egészen az 50 fok É. szélességi körig, az Atlanti-óceánban a 45 fok szélességig. Gyakorlatilag minden víz, amely a Csendes- és Indiai-óceánban 3 Celsius-foknál, az Atlanti-óceánban 2 Celsius-foknál hidegebb, ebbe a típusba tartozik. Kialakulásában különösen fontos szerepet játszik a tengeri jég képződése. Megfagyáskor az oldott sóknak körülbelül 30 százaléka kerül a jégbe, a maradék besűríti a már amúgy is rendkívül hideg környező vizet.

– Azt találtuk, hogy meglepően gyors ütemben csökken ennek a víznek a mennyisége. Mindegyik oceanográfiai vizsgálatban, amelyet az 1980-as évek óta megismételtünk, kimutattuk, hogy azonos ütemben zsugorodik össze az antarktiszi fenékvíz – idézte Sarah Purkey-t, a Washington egyetem kutatóját a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

– Nem tudjuk, hogy a fenékvíz csökkenése egy hosszú távú tendencia része vagy csupán ciklikus. Tovább kell folytatnunk a méréseket az óceánok teljes mélységében, a mélyvízi áramlatokban is, hogy meg tudjuk mondani, hogy ezek a tapasztalt változások milyen szerepet játszanak a Föld klímájában. Az ezen vizek hőmérsékletében, sótartalmában, az oxigén- és szén-dioxid-szállításban fellépő változások fontos jelzések a Föld klímájának alakulása – például a tengerszint-emelkedés, a Föld hőfelvétele – szempontjából – hangoztatta Gregory Johnson, a NOAA Seattle-ben lévő csendes-óceáni környezeti laboratóriumának kutatója.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 01. 11:40, vasárnap | Belföld

BARNA MEDVE ELADÓ

A III. kerületi rendőrök természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki azt az óbudai férfit, aki egy preparált védett állatot hirdetett az interneten.

2021. Július 31. 21:18, szombat | Belföld

Országszerte zivatarok miatt, de többfelé még a kánikula miatt is figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett még a hőség miatt is adtak ki első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetéseket

2021. Július 31. 17:11, szombat | Belföld

ITM: sosem látott csúcson a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés

Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2021. Július 31. 15:10, szombat | Belföld

Novák Katalin: várjuk a gyerekeket az Erzsébet-táborokba

Várják a gyerekeket az Erzsébet-táborokba - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombat reggel a Facebook-oldalán közzétett videóban.