Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 10. 14:35, csütörtök | Bulvár
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Milliárdokat fizethetnek a „kavicsért”

Milliárdokat fizethetnek a „kavicsért”

Akár a 11-15 millió dolláros (2,5-3,4 milliárd forint) leütési árat is elérheti a világ egyik legnagyobb gyémántjának számító, ritka, sárga drágakő a Sotheby’s aukciósház november 15-i genfi árverésén.

A gyémánt új tulajdonosa maga választhat nevet a drágakőnek, amely Sun-Drop (Egy csepp a Napból) néven vált ismertté. A körte alakú ékkövet a rendkívül ritka és hihetetlenül élénk színükről ismert Fancy Vivid gyémántok családjába sorolják a szakértők. A 110,3 karátos, sárga drágakő a világ eddig ismert legnagyobbja a maga kategóriájában.

Az ékkövet a világ egyik vezető gyémántékszer-gyártója, a Cora International bocsátja árverésre, amely tavaly bukkant rá a Dél-Afrikai Köztársaságban, a különleges ékszert eddig senki nem viselte. „Néhány embert különös izgalommal tölt el egy olyan drágakő birtoklásának a gondolata, amely évmilliókon át feküdt érintetlenül a föld alatt” – mondta David Bennett, a Sotheby's ékszer-részlegének vezetője.

A november 15-i árverés tételei között szerepel egy drágakövekből készült ékszer-szett is, amelyet II. Abdul-Hamid, az Oszmán Birodalom szultánja ajándékozott az egyiptomi alkirály feleségének a 19. század végén. A nyakláncból, melltűből és egy pár fülbevalóból álló készlet leütési ára akár a tízmillió dollárt (2,3 milliárd forint) is elérheti. A drágakövek egyes darabjai valószínűleg egy békeajánlat részét képezték, amelyet I. (Nagy) Péter orosz cár felesége – és későbbi utódja – I. Katalin adott II. Ahmed oszmán szultánnak 1711-ben.

Az ékszeraukciót egy történelmi órákat felvonultató árverés fogja megelőzni november 13-án, amelyen az első indiai elnök, Radzsendra Praszad karórájára, valamint az egykori német kancellár, Konrad Adenauer klasszikus arany Rolexére licitálhatnak az érdeklődők. Mint azt Bennett elmondta, a globális gazdasági nehézségek ellenére a luxuscikkek piaca továbbra is gyümölcsöző. A Sotheby's tavalyi aukcióján például rekord összegnek számító 46 millió dollárért (10,5 milliárd forint) cserélt gazdát egy 24,78 karátos élénk rózsaszínű gyémánt.

Címkék: gyémánt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.