Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 09. 13:04, csütörtök | PR

Milyen jövedelemnél milyen változással számoljunk hitelfelvételnél?

Milyen jövedelemnél milyen változással számoljunk hitelfelvételnél?

Már csak pár hónap, és komoly fordulat következik be a lakáshitel piacon. Mindazok, akik nem a hosszú távú hiteleket választják, más kondíciókkal és alacsonyabb felvehető összegekkel szembesülnek.

Októbertől új világ jön

A változást nem a bankok indítják el, állami kezdeményezésre kell módosítani a lakáshitelek szabályozásán. Egy korábbi szigorításra még emlékezhetünk: a bedőlt devizahitelek nyomán komolyan leszabályozta a Jegybank a lakossági hitelfelvételt.
Jelenleg mindenki maximum annyi hitelt vehet fel, melynek a havi törlesztőrészlete nem haladja meg az igazolt jövedelmének 50 százalékát. Ez a határ 400 ezer Ft feletti havi jövedelem esetén 60 százalék.
Amennyiben egy pár közösen igényel lakáshitelt, mindkét adós együttes igazolt jövedelmével kalkulál a bank.

Kockázatos hitel esetén komoly változás

Ez a betörleszthető összeg ugye nem kevés - átlagosan egyébként a jövedelmük egynegyedét fizetik be a hitelfelvevők törlesztőrészletbe. Ha valaki ‘nem bír’ elszabadult hitelével, remek lehetőség az adósságrendezés.
Ám ősztől a 400 ezer forint alatti havi jövedelemnek nem 50 százaléka, hanem - gyakran változó kamatozású hitelek esetén - csak 25 százaléka fordítható törlesztésre havi szinten.
Ennél valamivel kedvezőbb lesz a hosszú távon fix hitelek szabályozása. A legalább 5 évre, de nem 10 évre vagy végig fixált kamatperiódusú hitelek esetén 35 százalék lesz törleszthető havonta.
Természetesen ez után várható, hogy a legkedvezőbb a 10 évig vagy végig változatlan hitel lesz: és igen, ennek nem változnak a kondíciói októbertől, 50 százalékát vállalhatjuk be a havi jövedelmünknek.



400 ezer forintnál több bevételünk van?

Ebben az esetben nem vigyáz annyira az MNB arra, hogy vissza tudjuk törleszteni a lakáshitelt.
5 évnél rövidebb változó kamatperiódus esetén 30 százaléka lehet a jövedelmünknek a visszfizetendő összeg. Legalább 5, de nem 10 évre fixált hitel esetén pedig 40 százalék.
Ha 10 éves a kamatperiódus vagy végig fixált, akkor ugyanúgy, mint most, 60 százalék fordítható hiteltörlesztésre.
A legstabilabb hitelek kivételével minden esetben alacsonyabban limitálta az MNB a maximálisan felvehető hitelösszeg mértékét. A kockázat nyilván magasabb annak, akinek kevesebb a jövedelme, de egy magas bevétel sem garantálható hosszú éveken át, és itt is gondokat okozhat, ha a kamatok mondjuk félévente nőnek.
A cél az, hogy az ügyfeleket a biztonságosabban visszafizethető, nem gyakran változó kölcsönök felé tereljék. Ez egyben a bankok és valójában a hitelfelvevők érdeke is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.