Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 03. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden tizedik ember halálát tüdőbetegség okozza

Minden tizedik ember halálát tüdőbetegség okozza

Európában minden tizedik ember tüdőbetegség miatt veszti életét, aminek egyik fő oka a dohányzás - írja jelentésében az Európai Légzőszervi Társaság, amelyről a BBC számol be. Előrejelzéseik alapján a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegség miatti halálozások aránya csak növekedni fog a következő húsz évben.

A WHO európai régiójában, amely az Atlanti Óceántól Közép-Ázsiáig húzódik, a négy leggyakoribb halálos tüdőbetegség az alsó légúti fertőzések (köztük a tüdőgyulladás), a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD), a tüdőrák és a tuberkulózis. A régióban minden tizedik ember halálát ezek a betegségek okozzák. Ugyanakkor az Európai Unió 28 tagállamában némileg rosszabb a helyzet: itt minden nyolcadik ember veszti életét a felsorolt betegségek valamelyikében.

A legmagasabb a halálozási arány Belgiumban, Dániában, Írországban és Magyarországon, a legalacsonyabb pedig Finnországban és Svédországban.

A Fehér Könyvben szereplő adatok szerint a légzőszervi betegségek okozta költségek felének hátterében a dohányzás áll. A könyv leírja, hogy a dohányzás 'Európa legjelentősebb egészségügyi kockázati tényezője', és a tüdőrák, a COPD és a szív- és érrendszeri problémák okozta halálozások leginkább megelőzhető oka.

Bár a dohányzás aránya az olyan magas halálozási arányokat mutató országokban, mint Dánia vagy Nagy-Britannia csökkent az 1970-es évek óta, a hosszú távú hatások miatt a tüdőrákos és a COPD-s betegek száma továbbra is magas marad, sőt akár növekedhet is az elkövetkező 20 évben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.