Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 19. 11:18, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Miniatűr Jugoszlávia - Akik megőrizték életük egy darabját

Miniatűr Jugoszlávia - Akik megőrizték életük egy darabját

Blasko Gabric és a barátai nem tudtak megbékélni Jugoszlávia elvesztésével, úgyhogy - igaz, kicsiben - csináltak maguknak egyet, amely most szintén elveszni látszik.

A Yugoland témaparkot, amely éveken át nagy számban vonzotta az 1990-es évek végén megszűnt szocialista államközösség híveit, bezárás fenyegeti, mert Gabric jelzálogba adta a terület egy részét egy bankkölcsönhöz, amelyet nem sikerült törlesztenie.
"Igyekszem megvédeni Jugoszláviát. Igazán szomorú lenne, ha ez a Jugoszlávia is eltűnne" - nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek a 70 éves nyugdíjas szerb nyomdász.
Gabric Mini-Jugoszláviája 1,5 hektárt foglal el, és van rajta mesterséges hegy, valamint egy vízzel teli, az Adriai-tengert jelképező árok, továbbá jugoszláv zászlók és kommunista vörös csillagok. Az egész egy olyan ember elkeseredésének megtestesülése, akinek a hazája szétesett az 1990-es évek végének brutális, sok ezer halottat követelő és milliókat otthontalanná tevő háborúiban.
A területi változások és a szabadpiaci káosz új realitásával szembetalálkozva sok volt jugoszláv állampolgár visszatekintve kezdte olyan álomországnak látni az egykori kommunista diktatúrát, mint ami szavatolta az egyenlőséget és a biztos munkát.
Kialakult a jugo-nosztalgia, s Gabric egyike azoknak, akik ezt az igényt megpróbálják kielégíteni.
"A Bibliában sincs csodálatosabb menny, mint az, amelyben Jugoszláviában éltünk. A miénk volt a világ legcsodásabb országa" - állítja.
A kommunista időszakban Gabric sok évet töltött Kanadában, ahol nyomdája volt. 1983-ban tért haza, s a magyar határ közelében, Szabadkán fogott vállalkozásba.
Aztán az 1990-es évek elején tanúja volt annak, ahogy a nacionalisták darabokra szedték Jugoszláviát: előbb Szlovénia vált ki belőle, aztán Horvátország, Bosznia-Hercegovina, majd Macedónia. A felbomlás véres etnikai konfliktusok kíséretében zajlott le.
Az késztette végül is cselekvésre Blasko Gabricot, hogy az Szerbia és Montenegró, a maradék államszövetséget alkotó két ország 2003-ban úgy döntött, eldobják a Jugoszlávia nevet.

Mini-Jugoszláviának több mint nyolcezer "állampolgára van

Gabric 2003 februárjában hozta létre a földjén Mini-Jugoszláviát. A barátaival határköveket ástak a földbe és felállították a néhai kommunista diktátor, Joszip Broz Tito bronz mellszobrát. Több tonna földet ástak ki, hogy megcsinálják az Adriai-tenger miniatűr mását, és a kitermelt talajból létrehozták a szlovéniai Alpokban lévő, 2863 méter magas Triglav, az egykori Jugoszlávia legmagasabb hegye utánzatát. Még mini-jugoszláviai útleveleket is kibocsátottak.
"Meg akartuk őrizni életünk egy darabját" - magyarázza Gabric, hogy miért fogtak bele a vállalkozásba.
Mini-Jugoszláviának ma több mint nyolcezer "állampolgára" van. A témapark bejáratánál felirat hirdeti: "Jugoszlávia addig él, amíg mi élünk".
Az évek folyamán sok ezren keresték fel a szabadkai érdekességet, többnyire május 25-én, Tito születésnapján, vagy a néhai Jugoszlávia más ünnepein. Ilyen alkalmakkor a parkban pikniket rendeznek, zene szól, sokan táncolnak. Tito születésnapján máshol is ünnepelnek - ezrek keresik fel belgrádi sírját és szülőhelyét is a horvátországi Kumrovecben.
Tito csodálói szerint a néhai vezető okos politikus volt, aki elszakadt a Szovjetuniótól és sikeresen kormányozta országát a hidegháború viharos időszakában. Azt mondják, hogy Tito uralma szelídebb volt mint a Kelet-Európa más országait irányító kommunista rezsimek, és példaként említik, hogy a jugoszlávok szabadon utazhattak külföldre, s ha nem is igazi demokráciában, de legalább relatív szabadságban volt részük.
Miroslav Andrijevic 62 éves nyugdíjas szabadkai fényképész hét évvel ezelőtt lett Mini-Jugoszlávia állampolgára. Könnyekkel a szemében mesélte, hogy Mini-Jugoszlávia vigaszul szolgált azoknak, akik elveszettnek érezték magukat az ország nélkül, amelyben életük nagy részét leélték.
A szocializmus elmúltával azonban Mini-Jugoszlávia is szembe került egy létezését fenyegető nagy akadállyal, a pénzhiánnyal. A miniatűr ország kopott és poros, az Adriai-tenger alján bokrok nőnek, és a Triglav se olyan, mint a Júliai-Alpokban lévő eredeti.
Blasko Gabric azonban nem adja fel. Reméli, hogy egy jótékonysági koncerttel elég pénzt tud gyűjteni banki tartozása kifizetéséhez. A tét nagy. Ha nem sikerül, amit akar, "elveszítjük Szerbiát és Macedóniát" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.