Városlista
2021. április 13, kedd - Ida

Hírek

2021. Április 04. 17:45, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Mitől hullik a hajunk és hogyan kezeljük?

Mitől hullik a hajunk és hogyan kezeljük?

A hajhullástól nem kell megrémülni, hiszen minden embernek hullik a haja. A régi hajszálak helyett, újak nőnek.

Azonban, ha egyre jobban aggaszt bennünket a fésülködést követően, a hajkefében talált hajszálak száma, akkor lehet, hogy valamilyen ok áll a hajhullás hátterében, amelyet ki kell deríteni. A férfiak és a nők is szenvedhetnek hajhullástól. Éppen ezért női és férfi típusú hajvesztést is megkülönböztetünk. Mind a nőknél, mind a férfiaknál okozhat a hajvesztés, a kopaszodás önértékelési problémákat.

Mikor beszélünk természetes hajhullásról?

A haj természetes ciklusokban növekszik. Ez általában 2-6 év. A hajszálak körülbelül 1 centimétert nőnek havonta. Míg a hajszálak 90 százaléka a növekedési fázisban, addig a 10 százaléka a nyugvó fázisban van. A nyugvó hajszálak 2-3 hónap után kihullnak, de helyettük új hajszálak nőnek. Szakemberek szerint, napi 100 hajszál elvvesztése nem jelent gondot. Aggodalomra az adhat okot, ha ennél jóval több hajszál marad a hajkefében.

A férfiak és a nők hajvesztése eltérő szakaszban, életkorban zajlik. Egyes férfiak már 40 éves koruktól erőteljesen kopaszodnak, mivel a hajszálak szőrtüszői érzékenyek a férfi nemi hormonra. A férfiak elsősorban a halántéktájékon, a fejtetőn és a homloktájon kopaszodnak. Ezt nevezzük férfias típusú kopaszodásnak. A nőknél pedig a fejtetőn és a középvonalban kezdődik meg a haj ritkulása.

Milyen okai lehetnek még a drasztikus hajhullásnak?

A normál vagy a kóros hajhullás hátterében hormonális változások is állhatnak. A hajhullás genetikailag is örökölhető. Azaz, ha a szüleink is korán hajvesztéssel küzdöttek, akkor előfordulhat, hogy nekünk is idejekorán számolnunk kell ezzel a problémával. Hajhullást okozhatnak súlyos és elhúzódó betegségek is. A nem megfelelő hajápolás ugyancsak a fokozott hajhullás okai között szerepel. Hajhullást okozhat még a helytelen életmód is, például a vitaminhiányos táplálkozás és az állanód stressz.

Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Minden esetben érdemes az okokat felderíteni, hiszen egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben, és így a megfelelő kezelést is könnyebb és egyszerűbb kiválasztani. A hajhullás ellen a megelőzéssel is sokat tehetünk.

Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk kevesebb édességet és félkész, feldolgozott élelmiszereket. Napi 3-4 alkalommal pedig fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt. A vitamindús táplálkozás elengedhetetlen a haj egészségének szempontjából. A hajnak szüksége van B-vitaminokra, amelyeknek az élesztő és a tojás a természetes forrásai. Az A-vitamin is nélkülözhetetlen a haj egészségéhez. A narancssárga zöldségek és gyümölcsök és is kitűnő forrásai a béta-karotinnak, amely A-vitaminná alakul át a szervezetben. A szervezetünknek antioxidánsokra is szüksége van, hiszen ezek semlegesítik a szervezetben a káros hatású szabadgyököket. A hidegen sajtolt növényi olajok gazdag forrásai az E-vitaminnak, amely egy remek antioxidáns vitamin.

Az egyik fontos tényező, amivel elkerülhetjük a hajhullást, ha csökkentjük a negatív érzelmeket és a stresszt. A stressz káros hatásait sporttal, relaxációval és pihenéssel védhetjük ki.

A fejbőrmasszázs is hatékony kiegészítő lehet. A fejbőrmasszázs serkenti a vérkeringést és így a tápanyagok is jobban hasznosulnak. A serkentő masszázst valamilyen hajhullás elleni készítmény alkalmazásával is kiegészíthetjük.

Próbáljuk meg leváltani a jelenlegi samponunkat és hajkondicionálónkat, használjunk olyan hajápoló szereket, amelyek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, mivel ezekkel is óvjuk a hajunk és a fejbőrünk egészségét.

A kellő mennyiségű folyadék, azaz a minimum 2 liter víz elfogyasztása is elengedhetetlen a haj egészségének szempontjából.

A hajhullást tehát kívülről és belülről is kezelni kell. Az életmód változtatás sok esetben meghozza a várva várt eredményeket. Hajnövesztő szereket is készíthetünk házilag különféle gyógynövényekből, de az üzletekben kapható minőségi hajnövesztő szerek is nagyon hatékonyak lehetnek a hajhullás problémájának kezelésében.

A fotó forrása:
Aquarius Studio / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 09. 18:15, péntek | PR

Minőségi méterárú minden alkalomra

Napjainkban ismét egyre nagyobb teret hódít a „csináld magad” szemlélet. Nincs ez másképpen a ruhák, textíliákból, méterárukból készíthető használati tárgyak esetben sem.

2021. Március 31. 08:48, szerda | PR

Tippek a takarékos nyomtatáshoz

Egy kis tudatossággal lefaraghatunk a költségeinkből.

2021. Március 19. 17:52, péntek | PR

Sportok, amelyekre nehéz érzelmek nélkül fogadni

Alapvetően érzelmek alapján nagyon nem ajánlott fogadni. Van viszont néhány olyan sport, ami esetén különösen nehéz hideg fejjel gondolkodni és tippelni.

2021. Március 19. 15:40, péntek | PR

A Jánosik Kft. takarítja Magyar Nemzeti Múzeumot

A Jánosik és Társai Kft. nyerte meg a Magyar Nemzeti Múzeum takarítására kiírt közbeszerzési eljárást 2+1 évre.