Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 23. 15:27, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu - Gabay Balázs

Most még nem hajlonganak a Nagy Vezér szobránál

Most még nem hajlonganak a Nagy Vezér szobránál

A kommunista vezetés megdönthetetlennek akarja láttatni a rendszert, de attól az még nem atombiztos.

Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének tanszékvezető-helyettese portálunknak arról is beszélt, hogy a kínai határon tapasztalt élénk áruforgalom jelzi, Észak-Korea lassan, de biztosan nyit a világ felé. Kim Dzsong Un személyében megtalálták a leendő utódot, és ugyan katonai erődemonstrációk most is előfordulnak, a helyzet „messze nem olyan vészjósló, mint azt sokan gondolnák”.

– Salát Gergely sinológus nemrégiben úgy fogalmazott portálunknak: Észak-Korea Kínának egyfajta „közel-külföldje”. Egyetért a terminussal?
– Teljes mértékben egyetértek vele, sőt továbbmegyek: immár szatelitországként tekinthetünk rá. Olyanra, mint amilyenek például a rendszerváltást megelőzően a kelet-európai államok voltak a Szovjetunió felé. Kína politikai és gazdasági befolyása folyamatosan növekszik, ő a legnagyobb külkereskedelmi partnere Észak-Koreának, és a kapcsolat egyre szorosabbá válik.

– Kim Ir Szen, a Nagy Vezér volt az, aki kialakította a teljesen egyedi politikai, vallási eszmét, a csucshét. Ennek egyik fontos hozadéka, hogy a Kim család kezében összpontosul minden hatalom. A rendszer pedig megdönthetetlennek tűnik, nemde?
– Ezzel azért óvatosan bánnék, mert tavaly ugyanilyenkor Kadhafi rendszerét is megdönthetetlennek hittük, a tunéziai események azonban Líbiába is begyűrűztek. A rezsim maga sugallja a rendszer megdönthetetlenségét. A számítógépek és a mobiltelefon megjelenése és használata azért azt jelzi, az ország már nem ugyanaz, mint az 1980-as években. A kínai kiskereskedők ki-be járkálnak az észak-koreai–kínai határvidéken, és hozzák magukkal a dél-koreai tévésorozatokat másolt DVD-n.

– Mi lehet az oka, hogy a szintén nyugati intézményekben nevelkedett Kim Dzsong Nam helyett a legfiatalabb utód, Kim Dzsong Un a hatalom legfőbb várományosa?
– 2009 óta lehet tudni, hogy Kim Dzsong Un a kijelölt utód, később már feliratok formájában is láthatók voltak az „Ifjú Tábornokot” éltető jelszavak. A 2010-es pártkonferencia előestéjén tábornokká léptették elő, ezzel gyakorlatilag biztossá vált az utódlás iránya. A Kim-klánon belül komolyan vizsgálták azt, hogy személy szerint ki lehet alkalmas a vezetői posztra, a legidősebb fiú pedig a ’80-as években már lejáratta magát néhány alkalommal. Egy közelében dolgozó japán szakács életrajzi könyvében ír rendkívül negatívan róla, de ott van a 2001-es reptéri incidens is, amikor hamis útlevéllel próbált bejutni Japánba. A motorokért és az autókért is rajongott korábban, és akiben ilyen „emberi gyengeségek” megvannak, a pártvezetés szemében nem alkalmas Észak-Korea irányítására.

– 2010 márciusában észak-koreai torpedó süllyesztette el a dél-koreai Cshonan hadihajót, tavaly novemberben pedig tüzérségi lövedékek hullottak a szintén déli Jonpjong-szigetre. Az 1950-es évek óta nem látott incidenseknek az utódlás az oka, vagy valami egészen más?
– Az incidens pontos okát nem lehet megállapítani, de megkérdőjelezném, hogy ezek az események a legkomolyabb incidensek közé tartoznának a két ország kapcsolatában. 1968-ban merényletet kíséreltek meg a dél-koreai elnök ellen, ezt pedig egy kudarcba fulladt partraszállási kísérlet követte a keleti partvidéken. 1987-ben felrobbantottak egy dél-koreai utasszállító gépet, több, mint 100 halálos áldozatot követelt a merénylet. A tavalyi események inkább abban az értelemben súlyosak, hogy civilek ellen irányultak. Észak-Korea igényli, hogy a világ odafigyeljen rá, és komolynak gondolja a konfliktust. Ennek is tudható be többek között, hogy sokszor demonstrál erőpolitikát.

– Az elemzők már abban is pozitívumot látnak, hogy Kim Dzsong Un katonai egyenruha helyett öltönyben tűnik fel apja, Kim Dzsong Il mellett. Mi várható a Kim család harmadik generációjától?
– A harmadik generáció tulajdonképpen egy szimbolikus dolgot testesít meg, mégpedig azt, hogy a rezsim önálló államisága fennmarad. A kollektív katonai-politikai vezetésben a Kim család egyik tagja szimbolikus szerepet tölt be. Az is kétségtelen, hogy a harmadik generáció nagyban függ majd Kínától...

– Jövőre jön a generációváltás a kínai vezetésben is.
– Pontosan így van. Persze az is kérdéses, hogy az északiak milyen kapcsolatot tudnak majd kialakítani Dél-Koreával. Muszáj ugyanis hangsúlyozni: annak ellenére, hogy jelenleg igen hűvös a viszony a két szomszéd között, dél-koreai mérnökök folyamatosan járnak át a határon, és dolgoznak az északi Keszong város közös ipari parkjában. Napi rendszerességgel hozzák át a legyártott termékeket a demilitarizált övezeten keresztül, szóval ha tényleg háborús hangulat lenne, ezek az átjárások régen megszűntek volna. A felek részéről szervezett hadgyakorlatok inkább erődemonstrációk. Persze az 1998–2008 közötti évtizedtől, amikor dél-koreai turisták hajoltak meg Kim Ir Szen emlékműve előtt Phenjanban, még messze járunk, de a helyzet azért nem annyira vészjósló, mint azt sokan gondolják.

– Az ön egyik tanulmányában is szerepel, hogy az utód előrelépése esetén Kim Dzsong Un mögött azért ott áll majd egy „régens”, aki felügyeli a döntéseket. Ki lehet majd ez a személy?
– A legtöbb elemző úgy véli, hogy a Kim családhoz tartozó egyik személy tölti majd be ezt a szerepet. Sokan Csang Szong Thekre tippelnek. Ő a család szürke eminenciása, Kim Dzsong Il húgának a férje, aki a ’80-as évek óta ott van a pártirányításban. Befolyásos politikusként a háttérből most is komoly beleszólása van a fontosabb ügyekbe. Ezt jól mutatja, hogy, amikor másfél-két évvel ezelőtt egy egyiptomi szolgáltató kiépítette a mobilhálózatot Észak-Koreában, Kim Dzsong Il a sógorával jelent meg a cégvezetőkkel folyó tárgyalásokon.

– Tavaly a dél-koreai választásokon elbuktak a konzervatívok, várható közeledés, változás az új kabinet részéről?
– Dél-Koreában elnöki rendszerű köztársaság van, mindig az elnök pártjára épül a kormánypárt. Jövőre tartják az elnökválasztást, mely a liberálisok és a konzervatívok harcát hozza majd. 1998 és 2008 között előbbiek voltak hatalmon, és folyamatosan támogatást nyújtottak az északi szomszédnak, melynek köszönhetően Észak-Korea kikerült a ’90-es években tapasztalt gödörből. Örömteli lenne, ha a megbékélés folytatódna.

– A világsajtó az utóbbi hónapokban igen sűrűn foglalkozott az iráni atomprogrammal. Észak-Korea nukleáris fejlesztéseiről a mögöttünk hagyott időszakban kevesebb szó esett, pedig a kísérleti robbantáson is régen túl van már az ország. Hol tarthat a fejlesztés?
– Nagy kérdés, hogy a hatoldalú (Észak-, Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország, USA) tárgyalások folytathatók-e. Észak-Korea tekintetében a nukleáris fejlesztés kétféle veszélyt hordozott magában. Egyfelől nem jó, ha egy ország atomhatalomként lép fel a nemzetközi színtéren, másrészt súlyos aggodalmakra ad okot, ha a technológiát tovább is értékesíthetik. Egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy a KNDK nukleáris technológiákat értékesített volna más országok számára. Ugyanez nem mondható el az ország ballisztikusrakéta-programjáról, ami alapvetően exportcélokat szolgál. Iránnal inkább nem hasonlítanám össze az észak-koreai helyzetet.

– Az észak-koreai költségvetés mintegy negyedét, 5 milliárd dollárt áldoz a vezetés a hadseregre, miközben a 22,5 milliós lakosság egy része éhezik. Hogy lehetséges, hogy nem hallani lázadásokról, elégedetlenségről a humanitárius katasztrófa árnyékában? Vagy csak mi nem hallunk róla?
– A rendelkezésre álló ismereteink szerint a ’90-es évek közepén sor került ilyen eseményekre, sőt fegyveres erők is csatlakoztak a mozgalomhoz. Ezeket teljesen elfojtották. Mára az ország gazdasági helyzete – ugyan még messze nem rózsás – már nem ott tart, mint egy évtizeddel ezelőtt. Vannak korlátozások, központi elosztás, de a korábbihoz hasonló ellátási nehézségekről már nem beszélhetünk. A „túlélő mechanizmus” Észak-Koreában is működik: az ország nagy része a feketepiacon próbál érvényesülni, és hagyják is őket működni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése