Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Szeptember 12. 05:00, kedd | Helyi

MŰKÖDIK A GYÁRMENTŐ PROGRAM

MŰKÖDIK A GYÁRMENTŐ PROGRAM

Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő program keretében

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

A Gyármentő programot azért indította el a kormány az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok erősíteni tudják függetlenségüket a nemzetközi energiapiacok teljesen kiszámíthatatlan kilengéseitől, és így meg tudják őrizni a munkahelyeket, fenn tudják tartani a gazdasági teljesítményüket.
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelezte: a program keretében 120 milliárd forintot biztosítanak 140 kedvezményezett vállalat energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházásaihoz, hogy ezzel megteremthessék a biztonságos működés feltételeit, ennek nyomán pedig mintegy háromszázmilliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre.

Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben. Ebből 61 milliárd forintnyi beruházás jön létre, s ennek köszönhetően több mint 12 ezer munkahely válik betonbiztossá. A projektek várhatóan 12 471 megawattórával csökkentik az energiafelhasználást.
– Elsősorban technológiaváltás mellett kötelezték el magukat a vállalatok, sok esetben a gyárépületek hőtechnikai korszerűsítését tűzték ki célként, valamint a megújuló energia termelésére, használatára vonatkozó fejlesztéseket hajtanak végre, itt is leginkább a napelemes rendszerek telepítésével – mondta a miniszter.
A miniszter kiemelte: huszonnégy magyar és egy olasz cég kap támogatást, ágazatok szintjén pedig a fém- és az élelmiszeripar emelhető ki. Arra is kitért, hogy a pályázatok nem a tipikus területi eloszlást mutatják, a legtöbb ugyanis Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből, majd Bács-Kiskunból, Hevesből és Veszprémből érkezett be.

A miniszter az utóbbi évek nehézségeit is érintette, mondván, hogy rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, az utóbbi öt évtized legsúlyosabb válsága alakult ki a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború nyomán. Ezen helyzetet szavai szerint ráadásul az Európai Unió szankciós politikája is súlyosbította, amely jelentősen rontotta a kontinens vállalatainak versenyképességét. Ugyanakkor Magyarország minden egyes krízisből megerősödve került ki, ami a speciális magyar válaszintézkedéseknek, a nemzeti érdek képviseletének volt köszönhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 12:00, kedd | Helyi

KÚTBA ESTEK A BÁRÁNYOK

Kútba esett két bárány Törökszentmiklós határában. A helyi tűzoltók hamar kimentették az állatokat, ám egyikük számára azonban mégis végzetes lett a nap.

2024. Május 14. 09:00, kedd | Helyi

90. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK

90. születésnapján, otthonában köszöntötte Hajdu Istvánné Czombos Máriát családja és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, valamint dr. Zsembeliné Kovács Mária anyakönyvvezető.

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.